Αμ, τί νομίζατε??? Ετσι θα σας άφηνα??? Ξεκρέμαστους μες το καλοκαιράκι το γλυκό που θέλει δερματάκι απαλό??? (αυτό με τα στιχάκια πρέπει να το κοιτάξω).
Θα ήθελα την προσοχή σας παρακαλώ!!!
Εγκαινιάζουμε μία σειρά σαπωνομαγειρεμάτων ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για όσους δεν έχουν υπομονή, επιμονή, φαντασία και ετοιμότητα.
Οσοι πιστοί προσέρχεστε, όσοι δεν αντέχετε τα πολλά πολλά ξανασκεφτείτε το για το καλό το δικό σας!!!
Τι σημαίνει αυτό??? Τι λέει πάλι η φεγγαροχτυπημένη???, θ'αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας.
Μαζί, λοιπόν, θα πάμε σιγά σιγά να κάνουμε σαπουνάκια (φυσικά, τί άλλο???) που χρειάζονται όοοοοοοοοοοοοοση αγάπη μπορείτε να τους δείξετε, άπειρη υπομονή στην προετοιμασία των υλικών, την παρασκευή αλλά και την ωρίμανση, επιμονή στο να το βγάλετε κάτι σα σαπούνι αυτό το πράγμα, φαντασία στην επιλογή των υλικών και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τις όποιες σιχτιροκαταστάσεις σας προκύψουν.
Βασικές αρχές!!!
Δεν ουρλιάζουμε, δεν διαολοστέλνουμε όσους είχαν την ατυχή έμπνευση να συγκατοικήσουν μαζί μας, ούτε αυτούς που μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα μας (απλά δεν ανοίγουμε ή τους κλείνουμε την πόρτα στα μούτρα απαλά, απαλά), ούτε αυτούς που διάλεξαν λάθος ώρα να ρωτήσουν για την υγεία μας (δεν απαντάμε ή μηνύουμε με τον αγγελιοφόρο ότι θα μιλήσουμε αργότερα. Εγώ έχω εκπαιδεύσει το γιο μου γι'αυτά), δεν πετάμε το πυρέξ με το σαπούνι to be, δεν σπάμε πράγματα. Τα σαπωνομαγειρέματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να τον φτάσουμε στα όρια του, να διαλογιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!!!
Αφού λοιπόν, σας έκανα ένα μικροπρόλογο για το τί σας περιμένει ξεκινάμε ..... Mε τί????
Μα φυσικά με το αγαπημένο, λατρεμένο, ανεπανάληπτο, μεγαλειώδες, πολυδύναμο Καστίλης ή άλλως Σαπούνι ελαιολάδου.
Είπα να σας πάω λάου - λάου. Να σας ξεκινήσω από τα εύκολα μη μου κοψοχολιαστείτε και πάρετε δρόμο.
Σαπούνι ελαιολάδου ή Καστίλης
Φυσικά δεν περιμένατε από μένα να μάθετε για το σαπούνι Καστίλης και φυσικά στο ίντερνετ θα βρείτε άπειρες συνταγές και φυσικά πολλοί και πολλές θα έχετε ήδη φτιάξει αυτό το υπέροχο σαπούνι που αποτελεί και τη βάση για άπειρες δοκιμές και ..... φυσικά δεν έχω σκοπό να διαφωνήσω με καμιά άλλη συνταγή..............
Απλά, εδώ, όπως πάντα, θα καταθέσω προσωπικά σχόλια και φυσικά συνταγές φτιαγμένες, δοκιμασμένες και εγκεκριμένες από μένα (σύμφωνα με τα δικά μου γούστα) και έχοντας περάσει όλα τα crash tests των οικείων, φίλων και γνωστών που διετέλεσαν και διατελούν κατά καιρούς πειραματόζωα μου (Σας αγαπώ :) :) :) !!!! ).
Μετά από σαπωνομαγειρέματα δύο περίπου ετών, μετά από πολλές συνταγές, κάποιες εμπνευσμένες από το ίντερνετ, οι περισσότερες καθ'ολοκληρίαν δημιουργήματα της φαντασίας μου, χρησιμοποιώντας αρκετά και διαφορετικά υλικά, είδα ότι το σαπούνι Καστίλης, εκτός που έχει τις ένα σωρό χρήσεις (βλ. σχετική ανάρτηση του Μαρτίου "Σπίτι, σπίτι καθαρό γρήγορα και στο λεπτό.....!!!), είναι και το αγνότερο και καλυτερότερο για την επιδερμίδα μας. Δεν μπορώ να πω ότι με προσθήκη διαφόρων βουτύρων και ελαίων και μεταξιών κλπ κλπ δεν έχουμε σαπούνια που μας χαρίζουν υπέροχη μεταξωτή επιδερμίδα. Τουναντίον!!! Βγάζουμε πραγματικά υπέροχα σαπούνια γι'αυτό και συνεχίζουμε να τα φτιάχνουμε.
Ομως, το Καστίλης, που είναι τόσο απλό και εύκολο μας χαρίζει, χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς πολύ κόπο και συνήθως χωρίς σιχτιρισματάκι, το απόλυτο μετάξι στην επιδερμίδα μας!
Εχω αναφέρει και παλαιότερα ότι η ενασχόληση μου με όλα αυτά ξεκίνησε λόγω των αλλεργικών προβλημάτων του δέρματος που παρουσίαζε το γιοκαρίνι μου αλλά και της ξηρότητας που εμφάνιζε μετά τη γέννα η δική μου επιδερμίδα. Κι αν χρησιμοποιούσαμε αφρόλουτρα, κρέμες, λοσιόν και γενικώς προϊόντα φυτικά, όσο το δυνατόν πιο αγνά, από το φαρμακείο ή τα βιολογικά, το πρόβλημα δεν είχε τέλος.
Ετσι, μετά από τις βουρδουλιές (πλάκα κάνω! Τί να πω η γυναίκα???!!!) που έφαγα, από την κουμπαροφιλενάδα γιατρέσα και ταχειά - ταχειά αρωματοθεραπεύτρια με τη βούλα (!!!!!!), για να στρώσω τον απαυτό μου κάτω και να φτιάξω με τα χεράκια μου σαπούνια, ήρθε .......... ο μεγάλος ΕΡΩΤΑΣ!!!
Αυτό ήταν παιδί μου "Ερωτας με την πρώτη ματιά" ή άλλως "Love at first sight" για να δείξουμε και την (παρα) μόρφωσή μας.
Βρε τι στα πόδια της είχα πέσει να ικετεύω, βρε τι λαμπάδες στο μπόϊ της (είναι και αψηλή) είχα τάξει και παρακαλούσα να φτιάχνει εκείνη σαπούνια και να μου δίνει και να μ'αφήσει ήσυχη να κρεμουλοχτυπήσω, .... τίποτα εκείνη. Ακλόνητη σαν βράχος ή για να είμαστε και μέσα στο θέμα σαν Καστίλης ωριμασμένο.
Μου κουβαλήθηκε μια ωραία πρωία με τα σέα της και τα μέα της (μου λείπανε κάτι πυρεξάκια τότες, μου' φερε και χρώμα ζαχαροπλαστικής να προσθέσω ) και μετά τον καφέ μ'έστρωσε στη δουλειά. (Δεν μου 'δινε κανένα ηρεμιστικό πρώτα, καφέ με πότισε να έρθουν τα νεύρα να γίνουν κομπόφιογκος!!!!)
Το άγχος μου δεν περιγραφόταν αγαπημένοι μου. Τώρα θα μου πεταχτεί καμιά σόδα στο μάτι και θα γίνω Κύκλωπας, τώρα θα έρθει να σκάσει κανένας Βεζούβιος και θα γίνει το σπίτι μια νέα Πομπηία, .......... τελικά μια ιδέα ήταν όλα!!!! Μια χαρά τα ματάκια μου τα έχω και το σπίτι καλά κρατεί.
Ενθουσιασμός στα πλήθη (εκείνη κι εγώ δηλαδή!!! Τέτοια λαοθάλασσα!!! Είχαμε κι ένα συμβίο αλλά ήταν πολύ cool και το μόνο που έκανε ήταν να μας βγάλει αναμνηστική φωτογραφία)!!!
Ξεκινάμε πάντα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται πιο πάνω όσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο μας και στη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας!!!!!!!!!!
Εν συνεχεία και αφού τσεκάρουμε τον εξοπλισμό μας να είναι άρτιος και ακριβής .... όπλα, μπαλάσκες και ξεκινάμε!!!
Επί τροχάδην επαναλαμβάνουμε εδώ τον βασικό εξοπλισμό για τους απανταχού "παρθένους" (στην σαπωνοπαρασκευή ουχί στο ζώδιο ή....... αλλαχού) :
Διαφορετικά ας είμαστε προσεκτικοί και δεν θα πάθουμε τίποτα.
Αυτά όσον αφορά τον εξοπλισμό σας πλούσια πλούσια και ισχύει για όλες τις σαπωνοδημιουργίες σας.
Πάμε να ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις συνταγές μας . Να βλέπω γελαστά προσωπάκια θα ήθελα παρακαλώ.
@-) @-) @-) ......... Οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοχχχχχχχχχιιιιιιιι έτσι!!!
:-? :-? :-? ...........Τςτςτςτςτςςςςςςςςςςςςςς, έλα παιδιά, κάντε μια προσπάθεια ακόμα.
:) :) :) ..... ΑΥΤΟ είναι! Το κρατάμε, φοράμε την ποδιά και αρχή του παραμυθιού!!!
Καστιλάκι for ever!!!
Υλικά για 1200 γρ. σαπούνι (αν θέλετε να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα διαφοροποιείτε αναλόγως):
600 γρ. ελαιόλαδο μούργα
600 γρ. μούργα πηχτουλίτσα
* Αν δεν έχετε μούργα, χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ελαιόλαδο. Οχι αγνό παρθένο και έξτρα παρθένο. Λένε ότι αυτά τα λάδια δεν είναι τα καλύτερα για σαπούνι. Δεν ξέρω γιατί. Οποιος γνωρίζει τεκμηριωμένα την αιτία ας μας ενημερώσει.
Εγώ έτσι κι αλλοιώς χρησιμοποιώ ελαιόλαδο μούργα και έχω διαπιστώσει ότι με την προσθήκη της πηχτής μούργας, το σαπούνι γίνεται ακόμα πιο τέλειο. Πιο σκληρό και πιο ενυδατικό. Τώρα αν δεν μπορείτε να βρείτε, μη χολοσκάσετε. Βάλτε 1200 γρ. ελαιόλαδο και θα είστε μια χαρά σαπωνοποιοί άνθρωποι. Επίσης, μπορείτε να διαφοροποίησετε τα ποσοστά μούργας - ελαιολάδου κατά βούληση (10 - 90, 20-80, 30-70 κοκ).
276 γρ. νερό αποσταγμένο (ή στη χειρότερη, απιονισμένο)
152 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - καυστικό νάτριο - NaOH)
Τόσο απλά............................
Αναλογία νερού : ελαίου = 23%
Υπερλίπανση 6%
* Μπορείτε να επισκεφθείτε το soapcalc lye calculator και να υπολογίσετε κατά προσέγγιση το σαπουνάκι σας. Βασικά απ'όλα τα προγράμματα υπολογισμού αυτό με βολεύει περισσότερο απ'όλα αλλά μπορεί εσείς να βρείτε κάποιο άλλο πιο κατάλληλο για σας. Λέω κατά προσέγγιση γιατί το πώς θα είναι το σαπούνι σας εξαρτάται και από άλλα πράγματα που εσείς θα προσθέσετε π.χ. ίνες μεταξιού, ανθόνερα ή βοτανικά εγχύματα, σκόνες, αλάτια, ζάχαρες, μέλια, μαρμελάδες, ..... τον ουρανό με τ'άστρα........
Θα μπορούσαμε να κάτσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις απίστευτες μαθηματικές μας γνώσεις και να υπολογίσουμε μόνοι μας τα λάδια, βούτυρα, νεράκια και σόδα αλλά προσωπικά, τ'ομολογώ, είμαι τεμπελχανού μεγίστη και επειδή κάνω και σκέφτομαι 10 πράγματα (το λιγότερο) μαζί προτιμώ τα βασικά να μου τα βγάζει το σύστημα, μπας και κάνω κανένα χοντρόλαθος και τρέχουμε όλοι μαζί γύρω - γύρω το τετράγωνο.
Το Καστίλης με 100% ελαιόλαδο, μας δίνει ένα υπέροχο σαπουνάκι σκληρό, ανθεκτικό και ενυδατικό και με την υπερλίπανση αποκτά μεγαλύτερες μαλακτικές ιδιότητες και περιποιείται ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα μας.
Η διαδικασία για να φτιάξετε σαπουνάκι είναι λίγο πολύ γνωστή.
Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά μας (εννοείται αφού έχουμε πάρει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται με γάντια, γυαλιά κλπ και έχουμε ανοιχτό παράθυρο κοντά μας).
Στο νεροχύτη (συνήθως) έχουμε βάλει κρύο νερό και ίσως κάποιες παγοκύστες για μεγαλύτερη σιγουριά. Αυτό είναι ιδιαίτερως απαραίτητο αν έχουμε αντικαταστήσει το νερό με χυμούς φρούτων ή/και λαχανικών, ανθόνερα και βοτανικά εγχύματα (όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις).
Αφού ζυγίσουμε τη σόδα μας προσεκτικά για να μη χυθεί έξω από τη δοσομετρική κούπα και έχουμε βάλει το πυρέξ με το νερό μας στον νεροχύτη, ρίχνουμε σιγά - σιγά τη σόδα στο νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Στη συνέχεια χύνουμε σιγά σιγά το διάλυμα σόδας - νερού στο λάδι μας και ανακατεύουμε. Εγώ στην αρχή ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να ρίξω όλη τη σόδα και μετά χρησιμοποιώ το ραβδομπλέντερ. Στο τέλος όταν το μείγμα μου πλησιάζει στο τρέϊς (trace) που θέλω χρησιμοποιώ και πάλι τον αυγοδάρτη. Είδα ότι μ'αυτόν τον τρόπο η σαπουνόμαζα μου γίνεται καλύτερη. Οταν δε, έχω προσθέσει και βούτυρα, χρώματα και αρώματα τότε τον αυγοδάρτη τον θεωρώ απαραίτητο γιατί μπορώ να ελέγχω πιο εύκολα το τρέϊς.
Ιδού, φτάσαμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μια χαρά - χαρούλα η σαπουνόμαζά μας και είμαστε έτοιμοι να την μπρουμουτήσουμε στα καλούπια μας.
*Πρέπει να σας πω ότι χρησιμοποιώ τη μέθοδο CPOP (cold process oven process), δηλ. ψυχρή μέθοδο αλλά στο φούρνο, σχεδόν για όλα τα σαπούνια μου. Ο λόγος, για μένα, αν θέλετε την αλήθεια είναι ότι η διάρκεια ξεκαλουπώματος είναι μικρότερη και γλυτώνεις την φασαρία του να τυλίγεις με τις κουβέρτες και να ψάχνεις να βρεις χώρο πού θα αφήσεις τα καλουπάκια σου για ένα 48ωρο (au moins). Για φαντάσου, έχω, που έχω, κάνει κατάληψη στο μισό σπίτι με τα διάφορα τσουμπλέκια μου, άντε να πω στ'αγόρια ότι θα γεμίσω το σπίτι και με κουβερτωμένα καλούπια σαπουνιών. Με βλέπω αγκαλιά με τα σαπούνια μου στην πλατεία...................................
Για μένα δεν τίθεται θέμα γρηγορότερης ωρίμανσης γιατί είμαι υπέρ του ν'αφήνεις το σαπούνι, ακόμα και μ'αυτή τη μέθοδο, να πάρει το χρόνο του. Οσο περνάει ο καιρός και στεγνώνει ακόμα περισσότερο, τόσο πιο υπέροχο γίνεται. Απλώς με το "ρίξιμο" του νερού και της υπερλίπανσης είδα ότι πέφτει και πιο γρήγορα το Ph και μπορείς αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις αμέσως, ειδικά αν το μετατρέψεις σε υγρή μορφή. Σχεδόν όλα τα σαπούνια μου βγαίνουν από τα καλούπια τους, με Ph 7 και κάποια φτάνουν το 6 σε 3-4 ημέρες, οπότε είναι έτοιμα έτσι κι αλλοιώς για χρήση. Ολα τα χρησιμοποιώ άμεσα για να βεβαιωθώ για το αποτέλεσμα. Ομως προτιμώ μετά τον πρώτο έλεγχο να τα αφήνω τουλάχιστον 3 - 4 εβδομάδες να ωριμάσουν κανονικά.
Αφού, λοιπόν, βάλουμε τη σαπουνόμαζά μας στα καλούπια και σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη, τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό (προς αποφυγή ατυχημάτων) και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 65 C για 2 περίπου ώρες χωρίς ν'ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Σταυρώνουμε και ξεματιάζουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!!!!! Για σιγουριά, ελέγχουμε κατά διαστήματα από το τζάμι για να βεβαιωθούμε ότι δεν πάμε για τυχόν ηφαιστειακές εξάρσεις καθώς και ότι γίνεται ομαλά η τζελοποίηση. Στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο αλλά, χωρίς και πάλι ν'ανοίξουμε την πόρτα, αφήνουμε για περίπου 10 - 12 ώρες. Και παραπάνω να το αφήσετε δεν έγινε τίποτε φοβερό, απλά, αν η φόρμα σας είναι μονοκόματη και σφίξει πολύ το σαπούνι μπορεί να δυσκολευτείτε να το κόψετε.
Μετά απ'όλη αυτή τη διαδικασία και εφόσον όλα έχουν πάει κατ'ευχήν, ξεκαλουπώνουμε, χαϊδεύουμε, μυρίζουμε, χαιρόμαστε σαν παιδιά, πανηγυρίζουμε και αρχίζουμε τα δοκιμαστικά μας.
Αφού Ph-μετρήσουμε, δοκιμάζουμε τον αφρισμό του, την ενυδατικότητα, τη σκληρότητα, ...... κουτουλού, κουτουλού........
Στο συγκεκριμένο σαπούνι έχουν προστεθεί 2 1/2 κ.γ. ζάχαρη και γι'αυτό έχει καλύτερο αφρισμό αμέσως μόλις βγήκε από το καλούπι του.
Ομως........................ Δεν το ξανακάνω και εξηγώ τους λόγους:
1) Οταν το χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα πιατικά μας αφήνει λίγδα και στα χέρια και φυσικά στα πλαστικά, κάτι που μπορεί να με τρελάνει, οπότε σημειώσατε (-).
Το σαπούνι Καστίλης χωρίς πρόσθετα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να φανταστείτε για τον νεροχύτη και ιδανικό για να εξαφανίσει τα λίπη.
2) Οταν το λυώσουμε και προσθέσουμε αιθέρια έλαια χάνει τον αφρισμό του σε σημαντικό βαθμό, οπότε ξανασημειώσατε (-).
3) Η βρεγμένη πλάκα σαπουνιού όσο περιμένει ανέμελη στο πιατάκι δίπλα στο νεροχύτη ή στο μπάνιο σας αφήνει γλίτσα απείρως μεγαλύτερη από των αζαχάρωτων σαπουνιών, οπότε, μια από τα ίδια, σημειώσατε και πάλι (-).
Γενικά το σαπούνι Καστίλης είναι ένα σαπούνι με μέτριο αφρισμό και όσο πιο πολύ ωριμάζει τόσο καλύτερο αφρό κάνει. Ετσι κι αλλοιώς βέβαια, αν το χρησιμοποιείτε με σφουγγαράκι μια χαρά αφρούλη σας δίνει από την αρχή.
Παρακάτω θα δείτε το συγκεκριμένο, μόλις 36 ωρών, σαπουνάκι σε υγρή μορφή και χρησιμοποιούμενο στη κουζίνα ολοταχώς για τα πιατικά μας.
Για να λυώσουμε τα σαπουνάκια μας μπορούμε να το κάνουμε με 2 τρόπους. Και στους 2, σ'ένα γυάλινο μπολ τρίβουμε στον τρίφτη τη μπάρα μας και σκεπάζουμε με νεράκι.
Στο μεν ένα τρόπο το λυώνουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά (αυτόν χρησιμοποιώ όταν επείγομαι η αλλοπαρμένη γυναίκα γιατί ανακαλύπτω ξαφνικά ότι μου τελείωσε το υγροσάπουνο και δεν έχω να πλύνω τα πιάτα μου).
Σ'αυτή την περίπτωση στο διαδίκτυο βρήκα πολλές συνταγές που έλεγαν για αναλογία : 1 κούπα τριμμένο σαπούνι σε 3 - 3 1/2 κούπες νερό. Για μένα αυτό ήταν μια νερομπουρμπουλιά άνευ προηγουμένου. Ετσι αποφάσισα να το πάω με το μαλακό. Εβαλα νερό που το σκέπαζε και αναλόγως πρόσθετα. Κάπου στις 2 - 2 1/2 κούπες νερό θεωρώ ότι δίνει καλή υφή. Από χρώμα όμως ε???? Κούκλα!!!!!!!!!
Στον δεύτερο τρόπο, απλά σκεπάζουμε το τριμμένο σαπούνι με νεράκι, τοποθετούμε καπάκιον ή πιατικόν προς αποφυγήν ανεπιθύμητων επισκέψεων, όπως μυγάκια, κουνουπάκια και πάσης φύσεως μαμουνάκια Αφήνουμε όλο το βράδυ χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο και το πρωί ......... ταραααααααααάμμμμμμ ...... Η ομορφιά σ'ένα μπουκάλι!!!!!!!!
Προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο τρόπο σαν υφή και επιπλέον δεν ταλαιπωρείται το σαπουνάκι με άλλα μαγειρέματα οπότε κρατάει όλη την υπέροχη γλυκερίνη του.
* Σημείωση 1 : Μόνο επειδή μπορεί να πήξει περισσότερο στις επόμενες μέρες (και μιλάω για όλους τους τύπους σαπουνιών) αφήστε λίγο περιθώριο όταν το βάλετε στο μπουκάλι, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να προσθέσετε νεράκι. Τόσο απλά!!!
* Σημείωση 2 : Οταν χρησιμοποιούμε υγρό Καστίλης για τα πιάτα μας είναι ακόμα πιο τέλειο αν βάλουμε λίγη ποσότητα σαπουνιού σ'ένα μπολ και προσθέσουμε νερό (κατά προτίμηση χλιαρό προς ζεστό). Ο αφρός του είναι ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό-ςςςςςςςςςς!!!! (Ετσι δεν έχει και δικαιολογία ο καλός σας να μην πλένει τα πιάτα λέγοντας ότι το σαπούνι δεν κάνει αφρό...................γιατί το έχουμε ακούσει κι αυτό).
ΕΝΤΙΤ : Λόγω της προκεχωρημένης ώρας συγγραφής της εν λόγω ανάρτησης και της προκεχωρημένης κόπωσης της συγγραφέως, ξέχασα να σας δώσω κάποια tips που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε....
Το Καστίλης αναφέρθηκε πιο πάνω ως η βάση για άπειρες δοκιμές. Τι σημαίνει αυτό μεταξύ άλλων???
Αν ανοίξετε τα ντουλάπια σας και δεν βρείτε παρά μόνο ελαιόλαδο (μούργα), καυστική σόδα και νερό, φαντάζομαι ότι το έχετε εμπεδώσει μέχρι τώρα, μπορείτε σε 1/2 μέρα να έχετε σαπούνι για όλες τις χρήσεις. Τα λέω καλά???
Ελα μου, όμως, που είμαστε άνθρωποι και έχουμε και τις αδυναμίες μας και θέλουμε και το κάτι παραπάνω μας. Μια μυρωδίτσα, βρε παιδί, στην καλύτερη.....
Μπιμπιντι μπομπιντι μπου ..........
Λυώνουμε το σαπουνάκι μας π.χ. σε ανθόνερα όπως ροδόνερο, μαστιχόνερο, ανθοπορτοκαλόνερο, λεμονόνερο, ανθόνερο λεβάντας, αμαμελίδας κτλ κτλ κτλ ή σε βοτανικά εγχύματα και πάλι π.χ. τσουκνίδας, μέντας, καλέντουλας, λεβάντας, χαμομηλιού ή όπου αλλού σας οδηγήσει η άκρατη φαντασία σας. Μ'αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε εύκολα και γρήγορα ΚΑΙ τις ιδιότητες των ανθόνερων και των βοτανοεγχυμάτων.
Αν έχουμε μια μεγαλύτερη τάση και ροπή προς την απληστία ανοίγουμε τα ντουλάπια μας και αρχίζουμε το ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων. Ολο και κάποιο αιθέριο θα σας βρίσκετε, όλο και κάποιο αρωματικό εκχύλισμα, οπότε ξαμολυθείτε και ευωδιάστε το μπάνιο σας με τριαντάφυλλα, πεύκα, γιασεμιά, νερολιά, λεμονοπορτόκαλα, μανόλιες, μάνγκα, ροδάκινα, σοκολάτες, καραμέλες, φράουλες και ό,τι άλλο αγαπάτε και διαθέτετε. Βάλτε και κανένα μπουκάλι με κανένα πιπερόκεδρο ή άλλη αντρική μυρωδιά για να γλυτώσετε τη γκρίνια αλλά και το αφρολουτράκι σας. Μη γελάτε, εκεί που δεν το περιμένεις, οι άντρες μας παθαίνουν μια πόρωση με τα διάφορα μυρωδάτα σαπούνια μας και ξαφνικά μένεις με το νερό να τρέχει και να προσπαθείς να στραγγίξεις 4-5 σταγόνες από το σαπουνάκι που άφησε ο καλός σου, προσπαθώντας ν' αδιαφορήσεις για τους καπνούς που βγαίνουν από τ'αυτιά σου. Γι'αυτό εγώ του δίνω στα χέρια το σαπουνάκι για να είμαι σίγουρη ότι ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσει το δικό μου............... (τέτοιος αλτρουϊσμός!!!)
Ακόμη, επειδή το Καστίλης μας βγάζει εξαιρετική γλυκερίνη, μπορείτε να λυώσετε και 1/2 - 1 μπάρα μαζί με οποιοδήποτε άλλο σαπουνάκι σας για έξτρα περιποίηση. Είδατε πόσο όμορφο είναι όταν λυώνει.
Και κάτι τελευταίο από προσωπική εμπειρία. Να έχετε το νου σας στη μούργα (την πηχτή εννοώ) που χρησιμοποιείτε. Κάποιες φορές είναι πολύ πιο πηχτή, κάποιες άλλες πιο υδαρής. Αυτό έχει να κάνει με τη σκληρότητα του σαπουνιού σας αλλά και με το διάστημα του τρέϊς. Αν χρησιμοποιήσετε τα ποσοστά που σας έδωσα, δηλ. 50 - 50, και η μούργα σας είναι πηχτή θα σας δώσει ένα απίστευτα σκληρό σαπούνι, το οποίο είναι υπέροχο, απλώς να έχετε το νου σας ότι μπορεί να μην λυώνει εύκολα με τη δεύτερη μέθοδο. Δεν αγχωνόμαστε. Με την πρώτη μέθοδο γίνεται μια χαρά τέλειο.
Πάμε τώρα, πριν σας αφήσω για σήμερα, να σας δώσω κι ένα σαπούνι bonus (μπόνους), το οποίο αποτέλεσε τη βάση των δοκιμών μου για απορρυπαντικό πλυντηρίου με τα καλύτερα, απ'όλες τις δοκιμές, αποτελέσματα αλλά κάτι μου διαφεύγει στη γενικότερη σύνθεση του απορρυπαντικού , που δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω. Πού θα μου πάει όμως??? Οσονούπω.................
Για την ώρα, το σαπούνι αυτό το χρησιμοποιώ σαν πλάκα, για να καθαρίσω πάσης φύσεως λεκέδες. Είναι απλά θαυματουργό. Εχω καθαρίσει λαδιές, στυλό, αίμα, ποτό κ.ο.κ.
Απλά βρέχεις το σημείο του λεκέ και τρίβεις με την πλάκα του συγκεκριμένου σαπουνιού. Ξεπλένεις και απλώνεις να στεγνώσει. Ετοιμο!!!
Αν το ρούχο ήταν για πλύσιμο, κάνεις την ίδια διαδικασία μόνο που δεν ξεπλένεις. Βάζεις στο πλυντήριο όπως είναι μαζί με τα υπόλοιπα και πλένεις κανονικά. Ετοιμότατο!!!
Καστίλης ??? χοντροπειραγμένο για απορρυπαντικό
Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε τα υλικά για σαπούνι 1200 γρ. :
700 γρ.λάδι καρύδας
500 γρ. ελαιόλαδο μούργα
300 γρ.νερό αποσταγμένο (ή απιονισμένο)
195 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - καυστικό νάτριο - NaOΗ)
Αναλογία νερού : ελαίου = 25%
Υπερλίπανση = 0%
Εδώ λόγω του το ότι ήθελα να βγάλω όλη την καθαριστική δράση του σαπουνιού δεν χρησιμοποίησα καθόλου υπερλίπανση.
Η διαδικασία παρασκευής είναι η ίδια όπως περιγράφεται παραπάνω μόνο που λυώνουμε σε μπεν μαρί κατ'αρχήν το λάδι καρύδας και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το λάδι. Αν είναι πολύ ζεστό αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του πριν αναμείξουμε με τη σόδα.
Στη συνέχεια βάζουμε στα καλούπια μας και φουρνίζουμε - ξεφουρνίζουμε με την ίδια ακριβώς διαδικασία που προαναφέραμε!!!
Οταν βρεθείτε στο τσακίρ κέφι και έχετε κατά μέρος και ένα κουτί λάδι καρύδας φτιάξτε το. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Πιστέψτε με ............................
Τάδε έφη, λοιπόν, η ατίθαση σαπωνοποιός και ελπίζω να ήταν κατατοπιστικά και βοηθητικά τα όλα όσα........
Σας αφήνω να τα επεξεργαστείτε και να εργαστείτε!!!
Για τους δυνατούς χαρακτήρες θα επανέλθουμε σύντομα με πιο hard καταστάσεις............
Μέχρι τότε να είστε καλά και να δημιουργείτε αενάως ............. :) :) :)
Θα ήθελα την προσοχή σας παρακαλώ!!!
Εγκαινιάζουμε μία σειρά σαπωνομαγειρεμάτων ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ για όσους δεν έχουν υπομονή, επιμονή, φαντασία και ετοιμότητα.
Οσοι πιστοί προσέρχεστε, όσοι δεν αντέχετε τα πολλά πολλά ξανασκεφτείτε το για το καλό το δικό σας!!!
Τι σημαίνει αυτό??? Τι λέει πάλι η φεγγαροχτυπημένη???, θ'αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας.
Μαζί, λοιπόν, θα πάμε σιγά σιγά να κάνουμε σαπουνάκια (φυσικά, τί άλλο???) που χρειάζονται όοοοοοοοοοοοοοση αγάπη μπορείτε να τους δείξετε, άπειρη υπομονή στην προετοιμασία των υλικών, την παρασκευή αλλά και την ωρίμανση, επιμονή στο να το βγάλετε κάτι σα σαπούνι αυτό το πράγμα, φαντασία στην επιλογή των υλικών και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσετε ψύχραιμα τις όποιες σιχτιροκαταστάσεις σας προκύψουν.
Βασικές αρχές!!!
Δεν ουρλιάζουμε, δεν διαολοστέλνουμε όσους είχαν την ατυχή έμπνευση να συγκατοικήσουν μαζί μας, ούτε αυτούς που μπορεί να χτυπήσουν την πόρτα μας (απλά δεν ανοίγουμε ή τους κλείνουμε την πόρτα στα μούτρα απαλά, απαλά), ούτε αυτούς που διάλεξαν λάθος ώρα να ρωτήσουν για την υγεία μας (δεν απαντάμε ή μηνύουμε με τον αγγελιοφόρο ότι θα μιλήσουμε αργότερα. Εγώ έχω εκπαιδεύσει το γιο μου γι'αυτά), δεν πετάμε το πυρέξ με το σαπούνι to be, δεν σπάμε πράγματα. Τα σαπωνομαγειρέματα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, να τον φτάσουμε στα όρια του, να διαλογιστούμε και να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι!!!
Ετσι!!!! Ακλόνητοι σα βράχοι!!! |
Μα φυσικά με το αγαπημένο, λατρεμένο, ανεπανάληπτο, μεγαλειώδες, πολυδύναμο Καστίλης ή άλλως Σαπούνι ελαιολάδου.
Είπα να σας πάω λάου - λάου. Να σας ξεκινήσω από τα εύκολα μη μου κοψοχολιαστείτε και πάρετε δρόμο.
Σαπούνι ελαιολάδου ή Καστίλης
Φυσικά δεν περιμένατε από μένα να μάθετε για το σαπούνι Καστίλης και φυσικά στο ίντερνετ θα βρείτε άπειρες συνταγές και φυσικά πολλοί και πολλές θα έχετε ήδη φτιάξει αυτό το υπέροχο σαπούνι που αποτελεί και τη βάση για άπειρες δοκιμές και ..... φυσικά δεν έχω σκοπό να διαφωνήσω με καμιά άλλη συνταγή..............
Απλά, εδώ, όπως πάντα, θα καταθέσω προσωπικά σχόλια και φυσικά συνταγές φτιαγμένες, δοκιμασμένες και εγκεκριμένες από μένα (σύμφωνα με τα δικά μου γούστα) και έχοντας περάσει όλα τα crash tests των οικείων, φίλων και γνωστών που διετέλεσαν και διατελούν κατά καιρούς πειραματόζωα μου (Σας αγαπώ :) :) :) !!!! ).
Μετά από σαπωνομαγειρέματα δύο περίπου ετών, μετά από πολλές συνταγές, κάποιες εμπνευσμένες από το ίντερνετ, οι περισσότερες καθ'ολοκληρίαν δημιουργήματα της φαντασίας μου, χρησιμοποιώντας αρκετά και διαφορετικά υλικά, είδα ότι το σαπούνι Καστίλης, εκτός που έχει τις ένα σωρό χρήσεις (βλ. σχετική ανάρτηση του Μαρτίου "Σπίτι, σπίτι καθαρό γρήγορα και στο λεπτό.....!!!), είναι και το αγνότερο και καλυτερότερο για την επιδερμίδα μας. Δεν μπορώ να πω ότι με προσθήκη διαφόρων βουτύρων και ελαίων και μεταξιών κλπ κλπ δεν έχουμε σαπούνια που μας χαρίζουν υπέροχη μεταξωτή επιδερμίδα. Τουναντίον!!! Βγάζουμε πραγματικά υπέροχα σαπούνια γι'αυτό και συνεχίζουμε να τα φτιάχνουμε.
Ομως, το Καστίλης, που είναι τόσο απλό και εύκολο μας χαρίζει, χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς πολύ κόπο και συνήθως χωρίς σιχτιρισματάκι, το απόλυτο μετάξι στην επιδερμίδα μας!
Εχω αναφέρει και παλαιότερα ότι η ενασχόληση μου με όλα αυτά ξεκίνησε λόγω των αλλεργικών προβλημάτων του δέρματος που παρουσίαζε το γιοκαρίνι μου αλλά και της ξηρότητας που εμφάνιζε μετά τη γέννα η δική μου επιδερμίδα. Κι αν χρησιμοποιούσαμε αφρόλουτρα, κρέμες, λοσιόν και γενικώς προϊόντα φυτικά, όσο το δυνατόν πιο αγνά, από το φαρμακείο ή τα βιολογικά, το πρόβλημα δεν είχε τέλος.
Ετσι, μετά από τις βουρδουλιές (πλάκα κάνω! Τί να πω η γυναίκα???!!!) που έφαγα, από την κουμπαροφιλενάδα γιατρέσα και ταχειά - ταχειά αρωματοθεραπεύτρια με τη βούλα (!!!!!!), για να στρώσω τον απαυτό μου κάτω και να φτιάξω με τα χεράκια μου σαπούνια, ήρθε .......... ο μεγάλος ΕΡΩΤΑΣ!!!
Αυτό ήταν παιδί μου "Ερωτας με την πρώτη ματιά" ή άλλως "Love at first sight" για να δείξουμε και την (παρα) μόρφωσή μας.
Βρε τι στα πόδια της είχα πέσει να ικετεύω, βρε τι λαμπάδες στο μπόϊ της (είναι και αψηλή) είχα τάξει και παρακαλούσα να φτιάχνει εκείνη σαπούνια και να μου δίνει και να μ'αφήσει ήσυχη να κρεμουλοχτυπήσω, .... τίποτα εκείνη. Ακλόνητη σαν βράχος ή για να είμαστε και μέσα στο θέμα σαν Καστίλης ωριμασμένο.
Μου κουβαλήθηκε μια ωραία πρωία με τα σέα της και τα μέα της (μου λείπανε κάτι πυρεξάκια τότες, μου' φερε και χρώμα ζαχαροπλαστικής να προσθέσω ) και μετά τον καφέ μ'έστρωσε στη δουλειά. (Δεν μου 'δινε κανένα ηρεμιστικό πρώτα, καφέ με πότισε να έρθουν τα νεύρα να γίνουν κομπόφιογκος!!!!)
Το άγχος μου δεν περιγραφόταν αγαπημένοι μου. Τώρα θα μου πεταχτεί καμιά σόδα στο μάτι και θα γίνω Κύκλωπας, τώρα θα έρθει να σκάσει κανένας Βεζούβιος και θα γίνει το σπίτι μια νέα Πομπηία, .......... τελικά μια ιδέα ήταν όλα!!!! Μια χαρά τα ματάκια μου τα έχω και το σπίτι καλά κρατεί.
Ενθουσιασμός στα πλήθη (εκείνη κι εγώ δηλαδή!!! Τέτοια λαοθάλασσα!!! Είχαμε κι ένα συμβίο αλλά ήταν πολύ cool και το μόνο που έκανε ήταν να μας βγάλει αναμνηστική φωτογραφία)!!!
Τα δυο αστέρια αγκαλιά!!! Κορίτσια έτοιμα για άγριες σαπωνοπεριπέτειες!!! |
Με
τα πολλά ήρθαν και μπήκαν τα καλούπια στο φούρνο, η δασκάλα την έκανε
τρεχάλα να προλάβει να παραλάβει τα τέκνα από τα σχολειά και το στραβάδι
(η υποφαινομένη) έβαλα το χρονόμετρο για να ξεφουρνίσω τα καλούδια. Τα
πρώτα μου σαπουνάκια λοιπόν, βγήκαν από το φούρνο μέσα στη μαύρη νύχτα
κατά τις 2:00 π.μ.. Ε,ρε! Εκεί να βλέπατε χαρές και γέλια και
πανηγυρισμούς το πανηγύρι (moi). Είχα κλείσει την πόρτα της κουζίνας και
χόρευα και χτυπούσα τα χέρια μου σαν τα παιδάκια που βλέπουν την τούρτα
τους να έρχεται, ένα πράγμα.!!! Περιττό να σας πω ότι το πρωί πλυθήκαμε
μετά των σαπουνακίων από τα χεράκια μου! Ενα πειραγμένο Καστίλης με
μπόλικη καρύδα (το οποίο κατέληξε στη συνέχεια για πλύσιμο γιατί ήταν
κάμποσο aggressive για τα γούστα μας) και ένα μοσχοβολιστό
τριανταφυλλοσάπουνο, το οποίο έγινε πόρωση και το αγαπημένο του
κουμπάρου μου!!!
Εκτοτε,
παρήλθαν οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια, ήλθαν και απήλθαν μπόλικα
σαπωνομεζεδάκια και φτάσαμε στο σήμερα να δοκιμάσουμε κάποια από τα best
of !!!
Ξεκινάμε πάντα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται πιο πάνω όσον αφορά στον περιβάλλοντα χώρο μας και στη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας!!!!!!!!!!
Εν συνεχεία και αφού τσεκάρουμε τον εξοπλισμό μας να είναι άρτιος και ακριβής .... όπλα, μπαλάσκες και ξεκινάμε!!!
Επί τροχάδην επαναλαμβάνουμε εδώ τον βασικό εξοπλισμό για τους απανταχού "παρθένους" (στην σαπωνοπαρασκευή ουχί στο ζώδιο ή....... αλλαχού) :
- Χοντρά γάντια κουζίνας ή κήπου
- Ποδιά χοντρή (κατά προτίμηση κήπου)
Διαφορετικά ας είμαστε προσεκτικοί και δεν θα πάθουμε τίποτα.
- Ραβδομπλέντερ και αυγοδάρτη.
- 2 - 3 κουτάλια της σούπας (σημαδέψτε τα για να τα χρησιμοποιείτε μόνο για τα σαπούνια)
- Μία κούπα κεραμική ή πορσελάνινη για το ζύγισμα της σόδας (κι αυτή μόνο γι'αυτό το σκοπό θα την έχετε)
- Δύο πυρίμαχα κατσαρόλια (πυρέξ), το ένα να χωράει τουλάχιστον 3 λίτρα, το άλλο μπορεί να είναι μικρότερο.
- Κατσαρόλα, σε μέγεθος να χωράει το πυρέξ για τα έλαια και τα βούτυρα, για το μπεν μαρί (bain marie)
- Ζυγαριά κουζίνας, καλύτερα ηλεκτρονική
- Καλούπια για τα σαπούνια (ξύλινα ή σιλικόνης) - Εγώ χρησιμοποιώ φόρμες και φορμάκια σιλικόνης που μπορούν να μπουν και στο φούρνο αλλά ξερολιμπίζομαι τα ξύλινα και εύχομαι να καταφέρω σύντομα ν'αποκτήσω.
- Πλαστικά ποτήρια (προαιρετικά) για αιθέρια, αρώματα, χρώματα (προαιρετικά και αυτά).
- Ξυλάκια για σουβλάκι (προαιρετικά) σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε σχεδιάκια!!!!!!!
- Χαρτί κουζίνας
- Σουπλά ή πλαστικό τραπεζομάντηλο να στρώσετε την επιφάνεια εργασίας.
- Ενα μπουκάλι ξύδι σε απόσταση αναπνοής (απαραίτητο στην περίπτωση που πέσει σόδα στο δέρμα σας.... Φτου, φτου, φτου, μακριά από μας αλλά ...... ΑΝ......., πρέπει να έχετε ξύδι κοντά σας και αμέσως να ξεπλύνετε πολύ καλά το σημείο. Ιδανικά φοράμε μπλούζα με μακριά μανίκια χειμώνα - καλοκαίρι καθώς και τις ενδιάμεσες εποχές)
Αυτά όσον αφορά τον εξοπλισμό σας πλούσια πλούσια και ισχύει για όλες τις σαπωνοδημιουργίες σας.
Πάμε να ξεκινήσουμε, λοιπόν, τις συνταγές μας . Να βλέπω γελαστά προσωπάκια θα ήθελα παρακαλώ.
@-) @-) @-) ......... Οοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοχχχχχχχχχιιιιιιιι έτσι!!!
:-? :-? :-? ...........Τςτςτςτςτςςςςςςςςςςςςςς, έλα παιδιά, κάντε μια προσπάθεια ακόμα.
:) :) :) ..... ΑΥΤΟ είναι! Το κρατάμε, φοράμε την ποδιά και αρχή του παραμυθιού!!!
Καστιλάκι for ever!!!
Υλικά για 1200 γρ. σαπούνι (αν θέλετε να φτιάξετε μικρότερη ποσότητα διαφοροποιείτε αναλόγως):
600 γρ. ελαιόλαδο μούργα
600 γρ. μούργα πηχτουλίτσα
* Αν δεν έχετε μούργα, χρησιμοποιείτε οποιοδήποτε ελαιόλαδο. Οχι αγνό παρθένο και έξτρα παρθένο. Λένε ότι αυτά τα λάδια δεν είναι τα καλύτερα για σαπούνι. Δεν ξέρω γιατί. Οποιος γνωρίζει τεκμηριωμένα την αιτία ας μας ενημερώσει.
Εγώ έτσι κι αλλοιώς χρησιμοποιώ ελαιόλαδο μούργα και έχω διαπιστώσει ότι με την προσθήκη της πηχτής μούργας, το σαπούνι γίνεται ακόμα πιο τέλειο. Πιο σκληρό και πιο ενυδατικό. Τώρα αν δεν μπορείτε να βρείτε, μη χολοσκάσετε. Βάλτε 1200 γρ. ελαιόλαδο και θα είστε μια χαρά σαπωνοποιοί άνθρωποι. Επίσης, μπορείτε να διαφοροποίησετε τα ποσοστά μούργας - ελαιολάδου κατά βούληση (10 - 90, 20-80, 30-70 κοκ).
276 γρ. νερό αποσταγμένο (ή στη χειρότερη, απιονισμένο)
152 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - καυστικό νάτριο - NaOH)
Τόσο απλά............................
Αναλογία νερού : ελαίου = 23%
Υπερλίπανση 6%
* Μπορείτε να επισκεφθείτε το soapcalc lye calculator και να υπολογίσετε κατά προσέγγιση το σαπουνάκι σας. Βασικά απ'όλα τα προγράμματα υπολογισμού αυτό με βολεύει περισσότερο απ'όλα αλλά μπορεί εσείς να βρείτε κάποιο άλλο πιο κατάλληλο για σας. Λέω κατά προσέγγιση γιατί το πώς θα είναι το σαπούνι σας εξαρτάται και από άλλα πράγματα που εσείς θα προσθέσετε π.χ. ίνες μεταξιού, ανθόνερα ή βοτανικά εγχύματα, σκόνες, αλάτια, ζάχαρες, μέλια, μαρμελάδες, ..... τον ουρανό με τ'άστρα........
Θα μπορούσαμε να κάτσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τις απίστευτες μαθηματικές μας γνώσεις και να υπολογίσουμε μόνοι μας τα λάδια, βούτυρα, νεράκια και σόδα αλλά προσωπικά, τ'ομολογώ, είμαι τεμπελχανού μεγίστη και επειδή κάνω και σκέφτομαι 10 πράγματα (το λιγότερο) μαζί προτιμώ τα βασικά να μου τα βγάζει το σύστημα, μπας και κάνω κανένα χοντρόλαθος και τρέχουμε όλοι μαζί γύρω - γύρω το τετράγωνο.
Το Καστίλης με 100% ελαιόλαδο, μας δίνει ένα υπέροχο σαπουνάκι σκληρό, ανθεκτικό και ενυδατικό και με την υπερλίπανση αποκτά μεγαλύτερες μαλακτικές ιδιότητες και περιποιείται ακόμα περισσότερο την επιδερμίδα μας.
Η διαδικασία για να φτιάξετε σαπουνάκι είναι λίγο πολύ γνωστή.
Ζυγίζουμε προσεκτικά τα υλικά μας (εννοείται αφού έχουμε πάρει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζεται με γάντια, γυαλιά κλπ και έχουμε ανοιχτό παράθυρο κοντά μας).
Στο νεροχύτη (συνήθως) έχουμε βάλει κρύο νερό και ίσως κάποιες παγοκύστες για μεγαλύτερη σιγουριά. Αυτό είναι ιδιαίτερως απαραίτητο αν έχουμε αντικαταστήσει το νερό με χυμούς φρούτων ή/και λαχανικών, ανθόνερα και βοτανικά εγχύματα (όπως θα δούμε σε επόμενες αναρτήσεις).
Αφού ζυγίσουμε τη σόδα μας προσεκτικά για να μη χυθεί έξω από τη δοσομετρική κούπα και έχουμε βάλει το πυρέξ με το νερό μας στον νεροχύτη, ρίχνουμε σιγά - σιγά τη σόδα στο νερό και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως.
Στη συνέχεια χύνουμε σιγά σιγά το διάλυμα σόδας - νερού στο λάδι μας και ανακατεύουμε. Εγώ στην αρχή ανακατεύω με τον αυγοδάρτη μέχρι να ρίξω όλη τη σόδα και μετά χρησιμοποιώ το ραβδομπλέντερ. Στο τέλος όταν το μείγμα μου πλησιάζει στο τρέϊς (trace) που θέλω χρησιμοποιώ και πάλι τον αυγοδάρτη. Είδα ότι μ'αυτόν τον τρόπο η σαπουνόμαζα μου γίνεται καλύτερη. Οταν δε, έχω προσθέσει και βούτυρα, χρώματα και αρώματα τότε τον αυγοδάρτη τον θεωρώ απαραίτητο γιατί μπορώ να ελέγχω πιο εύκολα το τρέϊς.
Ιδού, φτάσαμε στο πολυπόθητο αποτέλεσμα. Μια χαρά - χαρούλα η σαπουνόμαζά μας και είμαστε έτοιμοι να την μπρουμουτήσουμε στα καλούπια μας.
E, voilà!!! Ετοιμες οι τσαχπινιές μας!!! |
*Πρέπει να σας πω ότι χρησιμοποιώ τη μέθοδο CPOP (cold process oven process), δηλ. ψυχρή μέθοδο αλλά στο φούρνο, σχεδόν για όλα τα σαπούνια μου. Ο λόγος, για μένα, αν θέλετε την αλήθεια είναι ότι η διάρκεια ξεκαλουπώματος είναι μικρότερη και γλυτώνεις την φασαρία του να τυλίγεις με τις κουβέρτες και να ψάχνεις να βρεις χώρο πού θα αφήσεις τα καλουπάκια σου για ένα 48ωρο (au moins). Για φαντάσου, έχω, που έχω, κάνει κατάληψη στο μισό σπίτι με τα διάφορα τσουμπλέκια μου, άντε να πω στ'αγόρια ότι θα γεμίσω το σπίτι και με κουβερτωμένα καλούπια σαπουνιών. Με βλέπω αγκαλιά με τα σαπούνια μου στην πλατεία...................................
Για μένα δεν τίθεται θέμα γρηγορότερης ωρίμανσης γιατί είμαι υπέρ του ν'αφήνεις το σαπούνι, ακόμα και μ'αυτή τη μέθοδο, να πάρει το χρόνο του. Οσο περνάει ο καιρός και στεγνώνει ακόμα περισσότερο, τόσο πιο υπέροχο γίνεται. Απλώς με το "ρίξιμο" του νερού και της υπερλίπανσης είδα ότι πέφτει και πιο γρήγορα το Ph και μπορείς αν θέλεις να το χρησιμοποιήσεις αμέσως, ειδικά αν το μετατρέψεις σε υγρή μορφή. Σχεδόν όλα τα σαπούνια μου βγαίνουν από τα καλούπια τους, με Ph 7 και κάποια φτάνουν το 6 σε 3-4 ημέρες, οπότε είναι έτοιμα έτσι κι αλλοιώς για χρήση. Ολα τα χρησιμοποιώ άμεσα για να βεβαιωθώ για το αποτέλεσμα. Ομως προτιμώ μετά τον πρώτο έλεγχο να τα αφήνω τουλάχιστον 3 - 4 εβδομάδες να ωριμάσουν κανονικά.
Αφού, λοιπόν, βάλουμε τη σαπουνόμαζά μας στα καλούπια και σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη, τοποθετούμε στο ρηχό ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με χαρτί αντικολλητικό (προς αποφυγή ατυχημάτων) και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 65 C για 2 περίπου ώρες χωρίς ν'ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου. Σταυρώνουμε και ξεματιάζουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο!!!!! Για σιγουριά, ελέγχουμε κατά διαστήματα από το τζάμι για να βεβαιωθούμε ότι δεν πάμε για τυχόν ηφαιστειακές εξάρσεις καθώς και ότι γίνεται ομαλά η τζελοποίηση. Στη συνέχεια σβήνουμε το φούρνο αλλά, χωρίς και πάλι ν'ανοίξουμε την πόρτα, αφήνουμε για περίπου 10 - 12 ώρες. Και παραπάνω να το αφήσετε δεν έγινε τίποτε φοβερό, απλά, αν η φόρμα σας είναι μονοκόματη και σφίξει πολύ το σαπούνι μπορεί να δυσκολευτείτε να το κόψετε.
Μετά απ'όλη αυτή τη διαδικασία και εφόσον όλα έχουν πάει κατ'ευχήν, ξεκαλουπώνουμε, χαϊδεύουμε, μυρίζουμε, χαιρόμαστε σαν παιδιά, πανηγυρίζουμε και αρχίζουμε τα δοκιμαστικά μας.
Αφού Ph-μετρήσουμε, δοκιμάζουμε τον αφρισμό του, την ενυδατικότητα, τη σκληρότητα, ...... κουτουλού, κουτουλού........
Pas mal! Pas mal!!! |
Ομως........................ Δεν το ξανακάνω και εξηγώ τους λόγους:
1) Οταν το χρησιμοποιούμε για να πλύνουμε τα πιατικά μας αφήνει λίγδα και στα χέρια και φυσικά στα πλαστικά, κάτι που μπορεί να με τρελάνει, οπότε σημειώσατε (-).
Το σαπούνι Καστίλης χωρίς πρόσθετα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να φανταστείτε για τον νεροχύτη και ιδανικό για να εξαφανίσει τα λίπη.
2) Οταν το λυώσουμε και προσθέσουμε αιθέρια έλαια χάνει τον αφρισμό του σε σημαντικό βαθμό, οπότε ξανασημειώσατε (-).
3) Η βρεγμένη πλάκα σαπουνιού όσο περιμένει ανέμελη στο πιατάκι δίπλα στο νεροχύτη ή στο μπάνιο σας αφήνει γλίτσα απείρως μεγαλύτερη από των αζαχάρωτων σαπουνιών, οπότε, μια από τα ίδια, σημειώσατε και πάλι (-).
Γενικά το σαπούνι Καστίλης είναι ένα σαπούνι με μέτριο αφρισμό και όσο πιο πολύ ωριμάζει τόσο καλύτερο αφρό κάνει. Ετσι κι αλλοιώς βέβαια, αν το χρησιμοποιείτε με σφουγγαράκι μια χαρά αφρούλη σας δίνει από την αρχή.
Παρακάτω θα δείτε το συγκεκριμένο, μόλις 36 ωρών, σαπουνάκι σε υγρή μορφή και χρησιμοποιούμενο στη κουζίνα ολοταχώς για τα πιατικά μας.
Από αφρό, σκέτη αφροτρέλα!!!! |
Στο μεν ένα τρόπο το λυώνουμε σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά (αυτόν χρησιμοποιώ όταν επείγομαι η αλλοπαρμένη γυναίκα γιατί ανακαλύπτω ξαφνικά ότι μου τελείωσε το υγροσάπουνο και δεν έχω να πλύνω τα πιάτα μου).
Σ'αυτή την περίπτωση στο διαδίκτυο βρήκα πολλές συνταγές που έλεγαν για αναλογία : 1 κούπα τριμμένο σαπούνι σε 3 - 3 1/2 κούπες νερό. Για μένα αυτό ήταν μια νερομπουρμπουλιά άνευ προηγουμένου. Ετσι αποφάσισα να το πάω με το μαλακό. Εβαλα νερό που το σκέπαζε και αναλόγως πρόσθετα. Κάπου στις 2 - 2 1/2 κούπες νερό θεωρώ ότι δίνει καλή υφή. Από χρώμα όμως ε???? Κούκλα!!!!!!!!!
Στον δεύτερο τρόπο, απλά σκεπάζουμε το τριμμένο σαπούνι με νεράκι, τοποθετούμε καπάκιον ή πιατικόν προς αποφυγήν ανεπιθύμητων επισκέψεων, όπως μυγάκια, κουνουπάκια και πάσης φύσεως μαμουνάκια Αφήνουμε όλο το βράδυ χωρίς να κάνουμε τίποτε άλλο και το πρωί ......... ταραααααααααάμμμμμμ ...... Η ομορφιά σ'ένα μπουκάλι!!!!!!!!
Σκέτο χρυσαφένιο μέλι!!! |
Προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο τρόπο σαν υφή και επιπλέον δεν ταλαιπωρείται το σαπουνάκι με άλλα μαγειρέματα οπότε κρατάει όλη την υπέροχη γλυκερίνη του.
* Σημείωση 1 : Μόνο επειδή μπορεί να πήξει περισσότερο στις επόμενες μέρες (και μιλάω για όλους τους τύπους σαπουνιών) αφήστε λίγο περιθώριο όταν το βάλετε στο μπουκάλι, ώστε αν χρειαστεί να μπορείτε να προσθέσετε νεράκι. Τόσο απλά!!!
* Σημείωση 2 : Οταν χρησιμοποιούμε υγρό Καστίλης για τα πιάτα μας είναι ακόμα πιο τέλειο αν βάλουμε λίγη ποσότητα σαπουνιού σ'ένα μπολ και προσθέσουμε νερό (κατά προτίμηση χλιαρό προς ζεστό). Ο αφρός του είναι ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ό-ςςςςςςςςςς!!!! (Ετσι δεν έχει και δικαιολογία ο καλός σας να μην πλένει τα πιάτα λέγοντας ότι το σαπούνι δεν κάνει αφρό...................γιατί το έχουμε ακούσει κι αυτό).
ΕΝΤΙΤ : Λόγω της προκεχωρημένης ώρας συγγραφής της εν λόγω ανάρτησης και της προκεχωρημένης κόπωσης της συγγραφέως, ξέχασα να σας δώσω κάποια tips που είμαι σίγουρη ότι θα λατρέψετε....
Το Καστίλης αναφέρθηκε πιο πάνω ως η βάση για άπειρες δοκιμές. Τι σημαίνει αυτό μεταξύ άλλων???
Αν ανοίξετε τα ντουλάπια σας και δεν βρείτε παρά μόνο ελαιόλαδο (μούργα), καυστική σόδα και νερό, φαντάζομαι ότι το έχετε εμπεδώσει μέχρι τώρα, μπορείτε σε 1/2 μέρα να έχετε σαπούνι για όλες τις χρήσεις. Τα λέω καλά???
Ελα μου, όμως, που είμαστε άνθρωποι και έχουμε και τις αδυναμίες μας και θέλουμε και το κάτι παραπάνω μας. Μια μυρωδίτσα, βρε παιδί, στην καλύτερη.....
Μπιμπιντι μπομπιντι μπου ..........
Λυώνουμε το σαπουνάκι μας π.χ. σε ανθόνερα όπως ροδόνερο, μαστιχόνερο, ανθοπορτοκαλόνερο, λεμονόνερο, ανθόνερο λεβάντας, αμαμελίδας κτλ κτλ κτλ ή σε βοτανικά εγχύματα και πάλι π.χ. τσουκνίδας, μέντας, καλέντουλας, λεβάντας, χαμομηλιού ή όπου αλλού σας οδηγήσει η άκρατη φαντασία σας. Μ'αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε εύκολα και γρήγορα ΚΑΙ τις ιδιότητες των ανθόνερων και των βοτανοεγχυμάτων.
Αν έχουμε μια μεγαλύτερη τάση και ροπή προς την απληστία ανοίγουμε τα ντουλάπια μας και αρχίζουμε το ταξίδι στον κόσμο των αρωμάτων. Ολο και κάποιο αιθέριο θα σας βρίσκετε, όλο και κάποιο αρωματικό εκχύλισμα, οπότε ξαμολυθείτε και ευωδιάστε το μπάνιο σας με τριαντάφυλλα, πεύκα, γιασεμιά, νερολιά, λεμονοπορτόκαλα, μανόλιες, μάνγκα, ροδάκινα, σοκολάτες, καραμέλες, φράουλες και ό,τι άλλο αγαπάτε και διαθέτετε. Βάλτε και κανένα μπουκάλι με κανένα πιπερόκεδρο ή άλλη αντρική μυρωδιά για να γλυτώσετε τη γκρίνια αλλά και το αφρολουτράκι σας. Μη γελάτε, εκεί που δεν το περιμένεις, οι άντρες μας παθαίνουν μια πόρωση με τα διάφορα μυρωδάτα σαπούνια μας και ξαφνικά μένεις με το νερό να τρέχει και να προσπαθείς να στραγγίξεις 4-5 σταγόνες από το σαπουνάκι που άφησε ο καλός σου, προσπαθώντας ν' αδιαφορήσεις για τους καπνούς που βγαίνουν από τ'αυτιά σου. Γι'αυτό εγώ του δίνω στα χέρια το σαπουνάκι για να είμαι σίγουρη ότι ΔΕΝ θα χρησιμοποιήσει το δικό μου............... (τέτοιος αλτρουϊσμός!!!)
Ακόμη, επειδή το Καστίλης μας βγάζει εξαιρετική γλυκερίνη, μπορείτε να λυώσετε και 1/2 - 1 μπάρα μαζί με οποιοδήποτε άλλο σαπουνάκι σας για έξτρα περιποίηση. Είδατε πόσο όμορφο είναι όταν λυώνει.
Και κάτι τελευταίο από προσωπική εμπειρία. Να έχετε το νου σας στη μούργα (την πηχτή εννοώ) που χρησιμοποιείτε. Κάποιες φορές είναι πολύ πιο πηχτή, κάποιες άλλες πιο υδαρής. Αυτό έχει να κάνει με τη σκληρότητα του σαπουνιού σας αλλά και με το διάστημα του τρέϊς. Αν χρησιμοποιήσετε τα ποσοστά που σας έδωσα, δηλ. 50 - 50, και η μούργα σας είναι πηχτή θα σας δώσει ένα απίστευτα σκληρό σαπούνι, το οποίο είναι υπέροχο, απλώς να έχετε το νου σας ότι μπορεί να μην λυώνει εύκολα με τη δεύτερη μέθοδο. Δεν αγχωνόμαστε. Με την πρώτη μέθοδο γίνεται μια χαρά τέλειο.
Ετσι έγινε το δικό μου το καλοκαίρι με πηχτή μούργα. Απλά υπέροχο. Αν σου πέσει στο πόδι ένα τέτοιο, το 'κανες το κάταγμα. |
Πάμε τώρα, πριν σας αφήσω για σήμερα, να σας δώσω κι ένα σαπούνι bonus (μπόνους), το οποίο αποτέλεσε τη βάση των δοκιμών μου για απορρυπαντικό πλυντηρίου με τα καλύτερα, απ'όλες τις δοκιμές, αποτελέσματα αλλά κάτι μου διαφεύγει στη γενικότερη σύνθεση του απορρυπαντικού , που δεν έχω καταφέρει ακόμα να βρω. Πού θα μου πάει όμως??? Οσονούπω.................
Για την ώρα, το σαπούνι αυτό το χρησιμοποιώ σαν πλάκα, για να καθαρίσω πάσης φύσεως λεκέδες. Είναι απλά θαυματουργό. Εχω καθαρίσει λαδιές, στυλό, αίμα, ποτό κ.ο.κ.
Απλά βρέχεις το σημείο του λεκέ και τρίβεις με την πλάκα του συγκεκριμένου σαπουνιού. Ξεπλένεις και απλώνεις να στεγνώσει. Ετοιμο!!!
Αν το ρούχο ήταν για πλύσιμο, κάνεις την ίδια διαδικασία μόνο που δεν ξεπλένεις. Βάζεις στο πλυντήριο όπως είναι μαζί με τα υπόλοιπα και πλένεις κανονικά. Ετοιμότατο!!!
Καστίλης ??? χοντροπειραγμένο για απορρυπαντικό
Πάρτε μολύβι και χαρτί και γράψτε τα υλικά για σαπούνι 1200 γρ. :
700 γρ.λάδι καρύδας
500 γρ. ελαιόλαδο μούργα
300 γρ.νερό αποσταγμένο (ή απιονισμένο)
195 γρ. καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου - καυστικό νάτριο - NaOΗ)
Αναλογία νερού : ελαίου = 25%
Υπερλίπανση = 0%
Εδώ λόγω του το ότι ήθελα να βγάλω όλη την καθαριστική δράση του σαπουνιού δεν χρησιμοποίησα καθόλου υπερλίπανση.
Η διαδικασία παρασκευής είναι η ίδια όπως περιγράφεται παραπάνω μόνο που λυώνουμε σε μπεν μαρί κατ'αρχήν το λάδι καρύδας και στη συνέχεια ανακατεύουμε με το λάδι. Αν είναι πολύ ζεστό αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία του πριν αναμείξουμε με τη σόδα.
Κούκλα η Μαρίτσα!!! |
Αρτι εξελθέν από του φούρνου... Κοτρώνα το χρυσό μου!!! |
Οταν βρεθείτε στο τσακίρ κέφι και έχετε κατά μέρος και ένα κουτί λάδι καρύδας φτιάξτε το. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Πιστέψτε με ............................
Τάδε έφη, λοιπόν, η ατίθαση σαπωνοποιός και ελπίζω να ήταν κατατοπιστικά και βοηθητικά τα όλα όσα........
Σας αφήνω να τα επεξεργαστείτε και να εργαστείτε!!!
Για τους δυνατούς χαρακτήρες θα επανέλθουμε σύντομα με πιο hard καταστάσεις............
Μέχρι τότε να είστε καλά και να δημιουργείτε αενάως ............. :) :) :)
Αχ αγαπημένη και εγώ έτσι χοροπηδούσα όταν ξεφορμάρισα το πρώτο μου σαπουνάκι.Καλά όχι ότι έχω κάνει και πολλά μόνο 3 παρτίδες.Αλλά η χαρά μου ήταν τεράστια.Ποτέ μέχρι σήμερα δεν φανταζόμουν ότι κάτι τέτοιο,θα μου έδινε τόση μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδίως τις πρώτες μέρες μιλούσα συνέχεια για σαπούνια, για το πως τα έκανα, για το πόσο ωραία είναι.Σταμάτησα να μιλάω όταν κάποιοι φίλοι μου και συνεργάτες, αφού με κοίταξαν με ύφος απορημένο με ρώτησαν "καλά και γιατί μπήκες σ'αυτήν την διαδικασία και δεν αγόρασες έτοιμο?
1ευρώ έχει το σαπούνι πιο οικονομικό θα σου έβγαινε".
Γι'αυτό και εγώ θα μιλάω μόνο σε σένα και στη Πέγκυ για τα σαπούνια μου και θα τα δοκιμάζει ο καλός μου ,που έχει γίνει φαν των δημιουργιών μου.
Ερώτηση:το χρώμα αυτό το τέλειο το μελί,σαν καραμέλα είναι από την μούργα?
Εφη μου γλυκειά, να μιλάς και να καμαρώνεις. Συγκρίνεται μωρέ αυτή η αίσθηση με το 1 ευρώ??? Ασ'τους να λένε, όπως λέει και το άσμα! Εδώ προχωρήσαμε σε σαπούνι kinder έκπληξη. Τι να λέμε τώρα????? χαχαχαχαχααααααα Ακόμα γελάω βρε Εφη μου. Να'σαι καλά :) Το καραμελομελί, το τέλειο όπως είπες, πιστεύω ότι οφείλεται στη μούργα. Να σου πω την αλήθεια όλα μου τα Καστίλης είναι με μούργα εκτός από ένα που έκανα, το οποίο πραγματικά όταν το έλυωνα δεν είχε αυτήν την υπέροχη εμφάνιση. Αρα μούργα υπέρ πάντων ....... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ!!!Αχ!!!Τι μου κανεις τι μου κανεις μωρε φιλεναδα [ παντως τα αστερια που εβαλες στα ωραια σας προσωπακια μου λενε αυτο ειστε,μεγαλα φωτεινα αστερια γεματα γνωσεις].Φιλακια Στελα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτέλα μου, αστέρι εσύ των βοτάνων και όχι μόνο!!! Πού θα μας πας!!!! Αγάλι - αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι κι αγάλη - αγάλη θα κάνεις κι εσύ σαπουνάκι :) :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα! Οταν τα παιδια μου ηταν μικρα χρησιμοποιουσα το Αρκαδι σκονη πληντυριου. Αυτο λοιπον το εριχνα στο καδο και οχι στη θηκη. Αναρωτιωμουν αν το σαπουνι σας το εχετε δοκιμασει και στον καδο. Αν "δουλευει" οταν ερχεται κατευθειαν σε επαφη με το ρουχο ισως στον καδο δεν χανει τις καθαριστικες του ιδιοτητες οπως στη θηκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ το ίδιο έχω πάθει! Κάτι με τις κεραλοιφές, κάτι με τα σαπούνια , έχω κατενθουσιαστεί!!!
Είδα όμως εδώ κάτι που το έχω απορία εδώ και καιρό. Όταν λες μούργα, πηχτή πηχτή, εννοείς τη λάσπη που έχει κατακάτσει κάτω κάτω στο βαρέλι? Όσο είχε μείνει από το περσινό λάδι το είχαμε μέσα σε ένα δοχείο. Είχε κατακάτσει η μούργα και το μετάγγισα σε άλλο δοχείο για να μείνει η λάσπη. Νόμιζα ότι αυτή τη λάσπη λέμε μούργα. Έφτιαξα λοιπόν το καθεσάπουνο της κουμπαρούλας σου και για το 30% των λαδιών σε βάρος έβαλα μούργα, δηλαδή, λάσπη! Μου φαίνεται πως αυτός είναι και ο λόγος που δεν μυρίζει καλά το σαπούνι (ούτε το ph του έφτιαξε με το φούρνο).
Και πάνω που νόμιζα ότι έφταιγε το ότι κατάλαβα λάθος την έννοια "μούργα", τυχαίνει να διαβάσω το άρθρο σου σήμερα. Δε σου κρύβω πως μπερδεύτηκα...
Εσύ μιλάς για μούργα πηχτή πηχτή... Εννοείς τη λάσπη? Και δεν σου επηρεάζει το άρωμα??
Θα το εκτιμούσα πολύ αν μπορούσες να μου λύσεις αυτή την απορία...
Ευχαριστώ!
Καλημέρα Χαρά μου! Μούργα λέγεται και το λάδι που βγαίνει σιγά σιγά από τη"λάσπη" όπως την αναφέρεις. Ομως, για να μην μπερδευόμαστε μιλάμε για τη μούργα την πηχτή, τη λασπερή. Αυτή δίνει τέλειες ενυδατικές ιδιότητες στα σαπούνια και, αν είδες στις φωτογραφίες το λυωμένο Καστιλάκι, δίνει αυτό το υπέροχο μελένιο χρώμα και υφή. Εχει την περισσότερη γλυκερίνη. Οχι μόνο δεν μου επηρεάζει το άρωμα αλλά τρελλαίνομαι να μυρίζω το Καστίλης, το "άσπιλο και αμόλυντο". Τώρα, απ'ότι έχω παρατηρήσει έχει να κάνει και με την περιοχή απ'όπου παίρνεις το λάδι. Υπάρχουν λάδια, τα οποία είναι πολύ βαρειά και από μόνα τους έχουν μια έντονη μυρωδιά, την οποία παρεμπιμπτόντως δεν αντέχω με τίποτα, υπάρχουν άλλα που είναι πιο ντελικάτα και είναι τέλεια. Εχω πετάξει σαπούνι που μου έχουν δώσει με βαρύ λάδι (νομίζω από ορεινή Πελοπόνησο) γιατί δεν άντεχα τη μυρωδιά του. Κάνει κάπως σαν ταγγίλα ακόμα και το λάδι που χρησιμοποιούν στο φαγητό. Αρα, μία αιτία μπορεί να είναι αυτή. Από την άλλη, έχω παρατηρήσει ότι όταν η μούργα σταματήσει να "δίνει" λάδι αρχίζει σε λίγο να χαλάει. Γίνεται πολύ πολύ πηχτή και μπορεί να δεις να σχηματίζονται πολύ πηχτά κομμάτια πιο σκούρα, σχεδόν μαύρα. Αυτό σίγουρα αν το μυρίσεις, θα το πετάξεις με το μπουκάλι (όχι από το παράθυρο, μη φάμε και κανέναν ανέμελο διαβάτη). Αυτές τις δύο αιτίες μπορώ να σκεφτώ. Διαφορετικά, δεν μυρίζει καθόλου. Μάλιστα, εγώ μούργα χρησιμοποιώ σχεδόν σε όλα τα σαπούνια μου λόγω των ιδιοτήτων που σου είπα. Μάλιστα, εκεί κατακάθονται όλες οι βιταμίνες του λαδιού και είναι πολύ θρεπτική. Ακόμα και όσα δεν έχουν άρωμα πρόσθετο, "μοσχοβολάνε" δηλ. για να μην μπερδευόμαστε, έχουν μια πολύ ντελικάτη μυρωδιά καθαριότητας. Δεν ξέρω αν σε βοήθησα, αλλά δεν βλέπω άλλο λόγο να μην μυρίζει καλά το σαπούνι σου. Είπες και για το ph κάτι. Δεν φταίει σίγουρα η μούργα γι'αυτό. Ολα μου τα σαπούνια βγαίνουν με ph από 6,5 μέχρι maximum 8, το οποίο και πέφτει ακόμα περισσότερο φυσικά μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν θυμάμαι τα συστατικά που έχει βάλει η Πέγκυ στη συγκεκριμένη συνταγή, αλλά μπορεί να φταίει το αλάτι για το ph. Βάζει πολύ αλάτι και έχω την εντύπωση ότι φταίει αυτό, γιατί ένα σαπούνι με χαμομήλι - καλέντουλα που έφτιαξα και δοκίμασα τις αναλογίες αλατιού και ζάχαρης που δίνει, μου βγήκε με 9,5 - 10 ph !!!!!!!!! Μάλιστα, μετά από περίπου 3 μήνες, δεν έχει πέσει στα επίπεδα που έχω συνηθίσει και μου φαίνεται άγριο στο δέρμα. Σε άλλα 3-4 είδη που έφτιαξα και έβαλα τη σωστή ποσότητα αλατιού δεν είχα τέτοιο πρόβλημα. Αυτά! Ελπίζω κάτι απ'αυτά να σε βοήθησε! Εντός ολίγου περισσότερες σαπουνομαγειρικές :) :) :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήέκανα τη συνταγή ακριβώς όπως την περιγράφεις, 600 γρ. ελαιόλαδο και 600 μούργα κ.ο.κ. Με το που πρόσθεσα το μίγμα σόδας-νερού στο λάδι έπηξε -ή μάλλον σβώλιασε- αμέσως και με δυσκολία κατάφερα να το αναμίξω, πόσο μάλλον να το βάλω στα καλούπια. Τώρα είναι στο φούρνο και εμφανίζει σταγόνες πάνω στην επιφάνειά του. Αναρωτιέμαι, θα γίνει καλό ή χαράμι τα υλικά;
Αγαπητέ/ ή ανώνυμε/η φίλε/η καλησπέρα! Δεν καταλαβαίνω γιατί να σου πήξει τόσο γρήγορα το μείγμα. Αν έκανες όπως περιγράφω τη συνταγή δεν υπάρχει κάποια εμφανής εξήγηση. Βλέπεις και από τη φωτογραφία ότι δεν αντιμετώπισα τέτοιο πρόβλημα. Ειδικά τα σαπούνια που δεν έχουν προσθήκη άλλων ελαίων ή αρωμάτων κλπ αργούν πολύ να κάνουν τρέϊς ακόμα και στο 23% ρίξιμο του νερού που δίνω εδώ. Θα μπορούσα να το εξηγήσω μόνο αν το χτύπησες πολύ με το ηλεκτρικό ραβδομπλέντερ και πέρασες τη φάση του κανονικού τρέϊς αλλά εσύ λες ότι αυτό παρουσιάστηκε ΜΟΛΙΣ έριξες τη σόδα με το νερό. Δεν μπορώ να βρω κάποια εξήγηση. Ούτε για τις σταγόνες που λες ότι εμφάνισε στο φούρνο. Η ποσότητα του νερού και της σόδας είναι αυτή που γράφω στη συνταγή??? Πρόσθεσες κάτι άλλο???? Αν έχεις την καλοσύνη ενημέρωσέ με πώς βγήκε και πώς είναι τώρα. Μήπως μπορείς να στείλεις καμμια φωτογραφία στο e-mail να το δω???? Ελπίζω να μην υπήρξε πρόβλημα και να μην χαραμίστηκαν τα υλικα. Περιμένω νέα σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτένη μου δεν ξέρω μήπως φταίει το λάδι μούργας - μούργα που μου έφεραν, και άλλη μία συνταγή που δοκίμασα με πολύ μικρότερη αναλογία λαδιού/ πηχτής μούργας, σβώλιασε με το που έριξα το μίγμα σόδας-νερού στα λάδια. Θα το χρησιμοποιήσω μάλλον ως υγρό σαπούνι, για να είμαι σίγουρη για το ph. Σ'ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω πραγματικά τί μούργα είναι. Μπορείς να μην ρίχνεις τόσο πολύ το νερό, μπορείς να το αφήσεις γύρω στο 30% και ας το βάλεις στο φούρνο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά θα αφήσεις μετά τα σαπούνια περισσότερες μέρες να σκληρύνουν. Το έκανα σε αρκετά από τα σαπούνια που έφτιαχνα τώρα το καλοκαίρι γιατί είχα προσθέσει διάφορα βούτυρα, έλαια και αρώματα και φοβήθηκα ότι θα έπηζε πολύ γρήγορα η σαπουνόμαζα οπότε το νερό το έριξα μόνο στο 30%. Βγήκαν τέλεια, απλά, μαλακά σαν να μην είχαν μπει στο φούρνο. Δεν πειράζει , έτσι κι αλλοιώς, είπαμε καλύτερα να τα αφήνουμε να ωριμάζουν με ησυχία για να δείχνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Μην το πετάξεις, δοκίμασε το σαν καθαριστικό καλύτερα να δεις. Καλή επιτυχία :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι δυνατόν το σαπούνι, χωρίς εξουδετέρωση με οξύ, να έχει ph 7 ή 6. Εκτός αν υπάρχει ...αχρωματοψία!!! Κατά τα άλλα πολύ καλή η ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα , ειλικρινά χάρηκα απόψε που βρήκα αυτήν την σελίδα για σαπούνια.Με όλες τις πληροφορίες σας μας κάνατε πιο σοφούς. Εχω και εγώ κόλλημα με τα σαπούνια. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Η δύναμη της καθαρότητας εξαρτάται απο την ποσότητα της ποτάσας; 'Οταν πλένουμε τα χεράκια μας και αφήνει λαδίλα τι φταίει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Γεια σας και καλώς ήρθατε στο Spotcap Global Financial Services, Το όνομά μου είναι Claudia Klein, είμαι δανειστής και επίσης χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Προσφέρω κάθε είδους υπηρεσίες δανείου
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρειάζεστε άμεση οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεστε δάνειο για διάφορους σκοπούς; εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συμβουλεύσω να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου μέσω | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | και έχετε ένα δάνειο στον λογαριασμό σας εντός 24 ωρών, επειδή παρέχουμε Εξαιρετικές Υπηρεσίες δανείου σε όλο τον κόσμο.
Προσφέρουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου (προσωπικό δάνειο, επιχειρηματικό δάνειο και πολλά άλλα), προσφέρουμε τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα δάνεια και επίσης μπορείτε να δανειστείτε έως και 15 εκατομμύρια ευρώ και χορηγούμε δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 3% ετησίως. Η εταιρεία μου θα σας βοηθήσει να επιτύχετε διάφορους στόχους με μια μεγάλη γκάμα δανειακών προϊόντων.
Αναγνωρίζω το γεγονός ότι η λήψη ενός νόμιμου δανείου ήταν πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα. υψηλό επιτόκιο, ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αναλογία χρέους προς εισόδημα, χαμηλό πιστωτικό σκορ ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο
Όχι άλλοι χρόνοι αναμονής ή αγχωτικές επισκέψεις στην τράπεζα. Η υπηρεσία μας είναι διαθέσιμη 24/7 - μπορείτε να πάρετε δάνειο και να ολοκληρώσετε τις συναλλαγές σας όποτε και όπου το χρειάζεστε
Παρέχουμε 24ωρες υπηρεσίες δανείου παγκόσμιας κλάσης. Για ερωτήσεις / ερωτήσεις; - Αποστολή email σε | spotcapglobalservices@gmail.com | ή στείλτε μας μήνυμα στο WhatsApp: +4915758108767 | & Λάβετε απάντηση αμέσως
Η οικογένειά σας, οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας δεν χρειάζεται να ξέρουν ότι δεν έχετε χρήματα, απλώς γράψτε μας και θα λάβετε ένα δάνειο.
Η οικονομική σου ελευθερία είναι στα χέρια σου!!