Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014

Ο καβγάς για ποιό πάπλωμα??????«Συμβατική» VS «Εναλλακτική» ιατρική…………….
  
Ανθρωποι - άνθρωποι γιατί τόση εμπάθεια????  
Διαβάζοντας σήμερα κάποιο post «φίλου» στο φατσοβιβλίο (όπως αγαπά να το ονομάζει η αγαπητή φίλη Ηρώ) καθώς και τα σχόλια που το ακολούθησαν η ψυχή μου πληγώθηκε άλλη μια φορά. Είδα αρκετούς που ΜΗ γνωρίζοντας πραγματικά τι συμβαίνει ΟΥΤΕ στη "συμβατική" ιατρική ΟΥΤΕ στη φερόμενη ως "εναλλακτική" ιατρική, απαντούν με πείσμα και εμπάθεια, που φτάνει σε σημείο προσβολής και εμπαιγμού σε κάποια σημεία. Είδα να γίνεται μία ανούσια και άλογη επίθεση σε κάτι και σε κάποιους που δεν γνώριζαν πραγματικά και ουσιαστικά. Δεν είναι κακό ο κάθε άνθρωπος να έχει τη δική του άποψη (σωστή ή λάθος δεν έχει σημασία) προερχόμενη από εμπειρίες, γνώσεις, έρευνα και ό,τι άλλο και να την υποστηρίζει αλλά θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται αυτό με κάποιο σεβασμό, ευγένεια και ηρεμία, γνωρίζοντας ότι δεν είμαστε παντογνώστες ούτε αλάθητοι.
Η αλήθεια βρίσκεται κάπου ανάμεσα.

  
Η "συμβατική" ιατρική είναι μια χαρά και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ανθρωπότητα αλλά,δυστυχώς, (και μου επιτρέπεται να μιλήσω μετά από 20ετή προσωπική εμπλοκή και εμπειρία στον συγκεκριμένο κλάδο) παρουσιάζει πολλά κενά. Κανένας "συμβατικός" γιατρός με γνώση, αξιοπρέπεια και επίγνωση δεν θεωρεί τον εαυτό του Θεό και απόλυτο γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι εκτός από το άγνωστο, ακόμα, στην επιστήμη κομμάτι, πίσω απ' όλα αυτά υπάρχει κάπου κρυμμένο το παράθυρο του μάρκετινγκ, της προμήθειας, της προβολής, των τεράστιων, πραγματικά, οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται σ’ αυτήν την καλοδουλεμένη και καλοστημένη επιχείρηση που λέγεται "κλάδος υγείας"!!!!!!!!!!!!! 
Υπάρχουν αξιολογότατοι "συμβατικοί" γιατροί, κορυφαίοι στον τομέα τους που σώζουν καθημερινά ανθρώπους και υπάρχουν και οι ασχετο-έμποροι, ή ταβλαδόροι,  που σε κοιτάνε και τα μάτια τους παίζουν σαν slot machines!!!!!!!!! Δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στην ίδια κατσαρόλα και να τους  σιγοτσιγαρίζουμε με το ίδιο λάδι.
Τη «συμβατική» ιατρική τη  βίωσα στο πετσί μου από την πλευρά της ασθενούς  πάρα πολλές φορές. Τη γνώρισα, όμως, και από την άλλη πλευρά επί μακρόν και αυτό νομίζω ότι μου δίνει κάποιο δικαίωμα να εκφέρω τη γνώμη μου μια και έχω αρκετά σημαντική και σχεδόν ολοκληρωμένη εικόνα στον τομέα αυτόν.
Φίλος γιατρός, χειρουργός, που είναι άπαιχτος στην ειδικότητα του, αποδεδειγμένα, αλλά κρατάει ακόμα την ανθρώπινη υπόσταση του, είναι χαμηλών τόνων και αφήνει τα έργα του να μιλάνε και όχι τα κανάλια ή το μάρκετινγκ, με απάλλαξε πριν από μερικά χρόνια από τους αφόρητους πόνους στο πόδι με απλές ασκήσεις και σωστά παπούτσια και μου συνέστησε κάποιες βιταμίνες για ενίσχυση, τη στιγμή που 2 άλλοι (και μάλιστα ο ένας σχεδόν φίλος και  συνεργάτης από χρόνια) ήθελαν να μου κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και χειρουργείο. Εκανα την επιλογή μου και σε 2 ημέρες με τα παπούτσια και τις ασκήσεις ξέχασα τί θα πει πρήξιμο και πόνος και αισθάνθηκα φυσιολογικός άνθρωπος και πάλι. Μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχει ξαναεμφανιστεί!!!!!
Προ 2 ετών από έντονο αυχενικό πρόβλημα, μούδιαζε και πονούσε το κεφάλι μου, μούδιαζε το χέρι μου και παρέλυα (χέρι – πόδι) από την μία πλευρά. Με χαπάκωναν με ισχυρά φάρμακα και ενέσεις, κολάρο που με έφτανε σε σημείο να χτυπήσω το κεφάλι στον τοίχο και επειδή συνέχιζα να εργάζομαι (φυσικά!!!!!!) 2-3 φορές σωριαζόμουν και έκλαιγα από τους πόνους και τα μουδιάσματα  και με πήγαιναν σηκωτή (λόγω του ποδιού που το έσερνα) να με ξαπλώσουν στο κρεβάτι του εξεταστηρίου. Γιατρειά δεν έβρισκα , ο οργανισμός μου έπαιζε ταμπουρά από τα ισχυρά φάρμακα και αποφάσισα να απευθυνθώ  στον προαναφερόμενο φίλο γιατρό. Ευτυχώς, ο σωτήρας μου, με συνέστησε σε άλλον γιατρό που του είχε απόλυτη εμπιστοσύνη για τέτοια θέματα. Ετσι πρόσθεσα στον κατάλογό μου ακόμα έναν πραγματικό επιστήμονα, εξαίρετο γιατρό και …. Ω! του θαύματος!!!! …. ακόμα έναν Ανθρωπο!!!!! Αφού διέταξε πλήρη ανάπαυση και ελάχιστη φαρμακευτική αγωγή, περισσότερο ηρεμιστική και παυσίπονη, με έστειλε σ’έναν θεραπευτή – φυσικοθεραπευτή ειδικευμένο στη συγκεκριμένη πάθηση. Η τεχνική που εφαρμόζει ο συγκεκριμένος θεραπευτής στηρίζεται στην αρχή του γνωρίζω το σώμα μου, τα προβλήματα του , τις δυνατότητες του και αυτοθεραπεύομαι!!!!!! (η ανάλυση είναι δική μου ελεύθερη ερμηνεία όπως το εισέπραξα από τη πλευρά της ασθενούς). Ούτε μηχανήματα, ούτε φάρμακα ούτε τίποτα. Το αποτέλεσμα????? Από εκεί που ήμουν όλη μέρα ξαπλωμένη και μόνο με βοήθεια μπορούσα να σηκωθώ για να πάω μέχρι την τουαλέτα, μετά την δεύτερη συνεδρία μας  σηκωνόμουν, και περπατούσα μόνη μου, μπορούσα να καθίσω έστω για 10 λεπτά στην αρχή σε καρέκλα και σε 4 ημέρες οδήγησα μικρή απόσταση (εντάξει αυτό απαγορευόταν αλλά δεν είμαι και η πιο υπάκουη ασθενής του κόσμου……….!!!!!!!!!!!!)!!!!!!! Μέρα με την ημέρα και αφού πετάξαμε το άχρηστο κολάρο και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, γινόμουν άλλος άνθρωπος. Μέχρι το τέλος της θεραπείας, 3 εβδομάδες μετά, ήμουν καλύτερα από ποτέ, πιο δυνατή, πιο δραστήρια, χωρίς να πονάω  και με μια απίστευτη διάθεση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Απλά παραδείγματα, από την προσωπική μου εμπειρία, σας  δίνω γιατί θα μπορούσα να μιλάω ασταμάτητα μέρες και να αφηγούμαι περιπτώσεις  άπειρες μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας και ζώντας πάνω από τα 2/3 της καθημερινής μου ζωής μέσα σ’ένα νοσοκομείο και γνωρίζοντας από την «καλή και την ανάποδη» γιατρούς «συμβατικούς».
Φυσικά και ήταν "συμβατικοί" γιατροί αυτοί που ανέφερα. Αλλά φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε τη διαφορά από ..... άλλους "συμβατικούς" γιατρούς.
Φυσικά και όταν χρειάζεται να χειρουργηθείς το κάνεις  γιατί μπορεί να σωθείς ή τουλάχιστον να έχεις μία αξιοπρεπή ζωή, φυσικά και μπορεί να χρειαστεί να πάρεις φάρμακα αλλά από την άλλη δεν μπορεί να πηγαίνουμε με κλειστά μάτια σε ό,τι μας λένε γιατί είναι ".........γιατροί επιστήμονες........" ή γιατί το είπε ……. « ο κύριος Καθηγητής!!!!!!???? ……»!!!!!! Η πραγματικότητα με χτύπησε καταπρόσωπο όταν "γιατρός" (μακάρι να τιμωρηθούν αυτοί που έβαλαν μέσον να πάρει το δίπλωμα και αυτοί οι ασυνείδητοι που του το έδωσαν) , δόκιμος στην ομάδα που δούλευα τότε, (ευτυχώς ο διευθυντής γιατρός μας τότε αγαπούσε την επιστήμη του και αντιστεκόμενος στο χοντρό πολιτικό  μέσον του άλλου, τον έστειλε γρήγορα από κει που ήρθε), εξαιρετικά επικίνδυνος για τους ασθενείς λόγω ασχετοσύνης και αδιαφορίας, καμάρωνε και μου έδειχνε τις επαγγελματικές του κάρτες και τη μακέτα της φωτεινής ταμπέλας που θα κρεμούσε έξω από το ιατρείο του. Απορημένη τον ρώτησα πότε έγινε διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών????? Χαμογελώντας ηλίθια μου είπε το εξής κορυφαίο: "Καλά! Πού ζεις???? Δεν ξέρεις ότι ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ????????????" !!!!!!!!!!!!!!!!"
Πιστέψτε με θα σας σηκωνόταν η τρίχα κάγκελο αν γνωρίζατε τη σαπίλα που υπάρχει σ' αυτόν τον τομέα. Και, επειδή, αναφέρθηκαν στα σχόλια και για τους καρκινοπαθείς (έχω προσωπική εμπειρία κι εδώ, ούσα πρώην καρκινοπαθής κι εγώ και η μητέρα μου και αρκετοί, δυστυχώς, φίλοι και συγγενείς, που πολλοί δεν βρίσκονται πια κοντά μας) σας ενημερώνω ότι το τοπίο είναι πολύ θολό και από την στιγμή που, όπως λέγεται και το πιστεύω, δεν έχει βρεθεί η πραγματική αιτία που προκαλεί αυτή την ασθένεια, οι "συμβατικές" θεραπείες είναι, θα έλεγα, πειραματικές. Ακόμα και οι ογκολόγοι, όπως ο εξαίρετος επιστήμων, του οποίου άρθρο παρουσίασε μία από τους συμμετέχοντες στα σχόλια του φατσοβιβλίου, βασίζονται σε κάποια πρωτόκολλα από προηγούμενες περιπτώσεις αλλά κι αυτά είναι δοκιμαστικά. Υπάρχει περίπτωση να μην αποδώσει ή, ακόμα χειρότερα, να δημιουργήσει προβλήματα ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σχήμα σ' έναν ασθενή και να χρειαστεί ν'αλλάξουν και δύο αλλά και περισσότερες φορές. Τα φάρμακα δε, που χορηγούνται σε ακτινοβολίες και σε χημειοθεραπείες είναι τόσο ισχυρά που μέχρι να τελειώσουν με τη "θεραπεία" οι ασθενείς αλλά και αρκετό καιρό αργότερα, ο οργανισμός τους υποβάλλεται σε απίστευτες δοκιμασίες, κάποιες από τις οποίες είναι μόνιμες. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι αυτές οι "θεραπείες" δεν είναι θεραπείες. Είναι μέθοδοι, σε πολλές περιπτώσεις, παρηγορητικές, όπως αναφέρονται από τους  ίδιους τους γιατρούς, για να ανακουφίσουν από τους πόνους και μία "προσπάθεια" ν' αναχαιτίσουν την εξάπλωση του καρκίνου. Ομως, δυστυχώς, καταστρέφοντας τα πάσχοντα κύτταρα , χτυπάνε και υγιή, οπότε μπορείτε να καταλάβετε τα επακόλουθα. Από την άλλη, επειδή η έρευνα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, οι τρόποι αντιμετώπισης ενός καρκίνου (είναι και πάρα πολλοί τύποι καρκίνου και συνέχεια ξεφυτρώνουν και νέοι, πού να τους προλάβεις όλους) διαφοροποιούνται με τα χρόνια και υπάρχουν συγκεκριμένα πανεπιστημιακά κέντρα, τα λεγόμενα « κέντρα αναφοράς» σε διάφορες χώρες,  που ασχολούνται με αυτές τις έρευνες πειραματιζόμενοι και παρακολουθώντας διάφορα περιστατικά (το ίδιο ισχύει βέβαια  για όλους τους τομείς της ιατρικής όχι μόνο για την ογκολογία). Αυτά ανακοινώνονται σε συνέδρια και σε επιστημονικά έντυπα και όλοι οι υπόλοιποι γιατροί ανά τον κόσμο (μιλάμε βέβαια για τη μερίδα που αγαπά αυτό που κάνει και ενημερώνεται και όχι για τους "ταβλαδόρους") επιλέγουν ποιά σχολή θ'ακολουθήσουν γιατί φυσικά και σ’αυτό υπάρχουν  διαφορετικές απόψεις και επιλογές!!!!!!!! Σε πολλές  περιπτώσεις δε, ο χρόνος  για να ξέρεις αν η μέθοδος  που επέλεξε κάποιος απέδωσε ή χρειαζόταν διαφορετικός  χειρισμός, είναι τουλάχιστον μια δεκαετία και βάλε. 


Από την άλλη, όσον αφορά στην "εναλλακτική" ιατρική, γιατί να πολεμάμε κάτι που ΗΤΑΝ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ από πάντα και μάλιστα χωρίς να κάνουμε τον κόπο να το γνωρίσουμε????? Υπάρχει βέβαια τέτοια τεράστια παραπληροφόρηση, φανατισμός και αισχροκέρδεια και σ'αυτό το κομμάτι που ίσως δικαιολογημένα κάποιος αντιδρά. Ομως, είναι  παιδαριώδες, ανεύθυνο και αρτηριοσκληρωτικό να προσβάλλουμε κάτι  που δεν γνωρίζουμε όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα  αποτελέσματα  με την εφαρμογή της «εναλλακτικής» ιατρικής και μάλιστα σε περιπτώσεις  που η «συμβατική» ιατρική έχει αποτύχει. Μην ξεχνάμε, ακόμα, ότι σε πάρα πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα που χρησιμοποιούν οι "συμβατικοί" γιατροί τα βασικά συστατικά είναι βότανα και αιθέρια έλαια. Ασε που υπάρχει εδώ και κάμποσα χρόνια μια τάση στους "συμβατικούς" γιατρούς και προτείνουν αρκετά συχνά για πρόληψη, ενίσχυση και θεραπεία ή βοηθητικό θεραπείας, σκευάσματα βοτάνων και βιταμινών φυτικής προελεύσεως. Λέτε να μην γνωρίζουν?????? Μα από αυτά ξεκίνησε η φαρμακοβιομηχανία την εξέλιξή της. 
Τί θέλω να πω, λοιπόν, με τα προηγούμενα???? Οτι φυσικά και δεν ακυρώνουμε κανέναν ούτε τους "συμβατικούς" γιατρούς  ούτε τους "εναλλακτικούς". Απλά  δεν είναι όλοι άξιοι να φέρουν τον τίτλο  ούτε  ΜΟΝΟΝ οι μεν είναι "επιστήμονες πραγματικοί" και οι άλλοι είναι "η μπάμπω η Λεϊμονιά που θα μας φτιάξει ένα ζεστό τίλιο για το κρυολόγημα".
Οι μεγαλύτεροι επιστήμονες, θεραπευτές της αρχαιότητας και πατέρες της παγκόσμιας ιατρικής και φαρμακολογίας βασιζόμενοι σε βότανα, αποστάγματα, ελιξήρια, έλαια φυσικά και σκόνες από βότανα και πρώτες ύλες  που βρίσκονταν στη φύση, κατάφερναν να θεραπεύουν και στη δική τους γνώση και καταγραφή βασίστηκαν οι σημερινές επιστήμες. Μελετήστε πρώτα τον Διοσκουρίδη, τον Γαληνό, τον Ιπποκράτη, τους φιλοσόφους της εποχής, όπως το σημαντικότατο έργο του Πλάτωνα, τον Τίμαιο και άλλα πολλά και μετά να εκφέρετε μια τεκμηριωμένη άποψη. Το να κρατάμε μικρό καλάθι σε όλη αυτή τη μόδα της "εναλλακτικής" ιατρικής, βοτανοαρωματοθεραπείας κλπ, θα με βρει εξαιρετικά σύμφωνη γιατί, δυστυχώς, κι εδώ μπαίνει ο ανθρώπινος παράγων της απληστίας και παρατηρώντας την τάση για επιστροφή στη φυσική θεραπεία και προστασία (βασικά) επεμβαίνει με φανφάρες, παραμύθια και φύκια για μεταξωτές κορδέλες με απώτερο σκοπό ...... τί άλλο???? ..... το ΚΕΡΔΟΣ!!!!!!! Προσοχή λοιπόν, γιατί μέσα στην αλήθεια υπάρχει πολύ ψέμα.  Σε κάθε σοβαρή ανακοίνωση ή ταμπέλα αναγράφεται ότι η κατανάλωση των βοτάνων ή των αιθέριων ελαίων θέλει προσοχή γιατί είναι ΦΑΡΜΑΚΑ!!!! Και συνήθως αναφέρεται ότι πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε κάτι. Είναι δική μας απόφαση και ευθύνη αν θα ακολουθήσουμε μία συνταγή ή μια θεραπεία που διαβάσαμε στο «ευλογημένο»!!!!????? ίντερνετ ή που μας είπε μια γειτόνισσα ή μια τριτοξάδελφη. Από την άλλη είναι και δική μας απόφαση και ευθύνη αν θα πάρουμε κάποιο φάρμακο που πήρε ο δευτερομπατζανάκης του φίλου του αδελφού της θείας μας χωρίς να συμβουλευτούμε έναν σοβαρό γιατρό. Θα ήθελα να πιστεύω ότι έχουμε μυαλό, γνώση, επίγνωση και κρίση και τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε και να τσουβαλιάσουμε την «συμβατική» ή την «εναλλακτική» ιατρική βασιζόμενοι σε ανεξέλεγκτα (πολλές φορές) άρθρα που κατακλύζουν τον παγκόσμιο ιστό ή σε εμπαθείς (ενδεχομένως) απόψεις κάποιων ή σε συμβουλές των απανταχού φωτεινών παντογνωστών φίλων και γειτόνων.
 Αρα, τί καταλαβαίνετε????? Μήπως και στις δύο περιπτώσεις (τις ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ φυσικά τεκμηριωμένες) έχουμε να κάνουμε με τα ίδια ακριβώς πράγματα???? Την αλήθεια και το ψέμα???? Την προσπάθεια για βοήθεια, ανακούφιση και θεραπεία με αγάπη και καθαρή συνείδηση από τη μια και την αδιαφορία, απληστία, ασυνειδησία από την άλλη?????? Μήπως υπάρχει πολύς καβγάς για το πάπλωμα χωρίς λόγο????? Μήπως η "συμβατική" και η "εναλλακτική" ιατρική είναι η ίδια επιστήμη ιδωμένη από διαφορετική σκοπιά και θα έπρεπε να πιαστούν χέρι - χέρι με ένα και μοναδικό σκοπό??????? Τον ΑΝΘΡΩΠΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


 Τι λέω τώρα, ε????? Και μετά ας γυρίσω πλευρό να συνεχίσω τ'όνειρο...................
Αλησμόνητη, διαχρονική και ,δυστυχώς, παντοτινή η ατάκα του Χρήστου Τσαγανέα : "Ανθρωποι - άνθρωποι, προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός"??????????????? ...................................

1 σχόλιο :

 1. Nομιζω οτι ολα εχουν να κανουν με την ΠIΣTH μας που ΔEN εχουμε πια....
  ΔEN πιστευουμε στον ΘEO δεν πιστευουμε στον εαυτο μας ΔEN πιστευουμε στον ανθρωπο...
  Γυριζουμε στην φυση και την MHTEPA ΓH ....
  YΠAPXEI TOΣH ΣAΠIΛA και AΛΛOTPIΩΣH στον ανθρωπινο νου....
  H ζωη EINAI AΠΛH.
  OXI EΠIΣTHMH.
  OI ανθρωποι ΞEXNOYN την φυση τους....
  Aυτα πληρωνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή