Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2014

Κάψτε τα τηγάνια και βγάλτε τους τα ...... λάδια!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Η συγκεκριμένη ανάρτηση θα ξεκινήσει ως οφείλω με μία ειλικρινέστατη και ταπεινότατη συγγνώμη εις τα απανταχού ..........Τηγανοσάπουνα...........
Γιατί αυτό είναι σήμερα το θέμα μας. 
Τηγανοσάπουνο για σπίτι καθαρό!!!!!!
Σε προηγούμενη ανάρτηση, εκείνη τη μακροσκελέστατη για σπίτι καθαρό, που όσοι είστε δυνατοί και ανθεκτικοί τύποι καταφέρατε και διαβάσατε μέχρι τέλους, είχα κατηγορήσει το γλυκό μου τηγανοσαπουνάκι ως κάτι βρωμερό και τρισάθλιο που δεν θέλω ούτε να το ξέρω ούτε να με ξέρει.........................
Ομωςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς ......... χεχεχεχεεεεεεε, για να δω αν μου είστε διαβασμένα καλά παιδιά. 
Η γλυκειά μου η ΝεραϊδοΚατερίνα (κανείς απορία????? Οχι????? Ωραία!!! Αρα διαβάσατε καλά το προχθεσινό σας μάθημα), έβγαλε ξαφνικά κι εδώ το μαγικό της ραβδάκι και με χτύπησε κατακούτελα μπας και ξυπνήσω.
Την ημέρα που ήμουν σπίτι της, εκεί που παράπαια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μ'έχωσε και στο δωμάτιο των θαυμάτων να διαλέξω χρώμα σχοινιών για τον χαρταετό του νεού και ωραίου μου. Παραπλεύρως είχε αποθέσει τα νεοσάπουνα της να έρθουν να ωριμάσουν για να έχουν να πορεύονται ως οικογένεια  μέχρι να γεννήσει η κοπέλλα (Α! ναι! Με το καλό να μας έρθει οσονούπω και ο νεραϊδοπούλης μας!!!!!!!!!!!!Yeah!Yeah!Yeah! Γεννητούρια και χαρές!!!!!! :) :) :) ). Μετά το σοκ που έπαθα με τις δημιουργίες της, δεν άφησα αψαχούλευτο τίποτα. Επιανα από δω, μύριζα από κει και αίφνης .................. τσούπ!!!!!....... μου σκάει στα μούτρα ένα μοσχοσάπουνο. 

-ΜμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμΑαααααααααχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχΜμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!! Τί είναι αυτό Κατερίνα μου????? ΜμμμμμμμμμμμμμμμμμΑαααααααααααααααααχχχχχχχχχχχχχχΜμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ ..... καλέ τί μοσχοκαθαριότητα είναι αυτή????????
- Ε, να (κόμπιασσε προς στιγμήν η νεραϊδούλα μου), αυτό Ντένη είναι σαπούνι με τηγανόλαδο ...............

Γκντουππππππππππππ!!!! Σαν να ήρθε να με χτύπησε στο δόξα πατρί το ίδιο το τηγάνι. Από κείνα, ξέρετε, τα μαντεμένια τα μεγάλα που έχουν στους πύργους και στ'αρχοντικά (τςτςτςτςτςτςτςςςςςςς, οποία καταγωγή και οποίο περιβάλλον ανατροφής.............).

- Και, και, και, και........... πχκπχκπχκπχκπχχχχχχχχχχχχχχχ ....... (προσπαθούσα να αρθρώσω κάποια κουβέντα) και πώς δηλαδή????? Γιατί δεν μυρίζει καλέ λαδίλα?????????
- Μα δεν μυρίζει καθόλου και μάλιστα μου έκανε μεγάλη εντύπωση όταν το έγραψες αυτό. Ηθελα μάλιστα να σε ρωτήσω..........

Τί να ρωτήσει η κοπέλα και τί ν'αποκριθώ πού είχα χάσει τη μιλιά μου για καμμιά εικοσαετία......... Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχααααααααααααααααα. Σας την έφερα!!!!!!!!! Μην χαίρεστε και μην χτυπάτε παλαμάκια. Δεν γλυτώνετε τόσο εύκολα από μένα..................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Κι εκεί λοιπόν, πάνω στο εγκεφαλικό, μου έσκασε το παραμύθι, μύθι, μύθι, το κουκί και το ρεβύθι.........
Καλό χρυσαφένιο ελαιόλαδο όπου είχαν τηγανίσει ΜΟΝΟ πατάτες!!!!!!!!!!!! Ταράάάάάάάάάάάάάμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!! Αυτός είσαι!!!!!!
Με φίλεψε, λοιπόν, το καλό μου κι ένα λιτρομπούκαλο τηγανόλαδο από την αδελφή της, που ουδόλως μύριζε τηγανίλα, με φίλησε σταυρωτά και με ξαπόστειλε ευγενικά ευγενικά να πάω να διαλογιστώ και να συνέλθω!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 Ετσι, λοιπόν, με το τηγανόλαδο ανά χείρας και νέους ορίζοντες ν'ανοίγονται μπροστά μου ήρθε η ώρα κι ο καιρός να φτιάξω το σαπούνι. Κι αφού το έφτιαξα, του έδωσα και μια διορία 1-2 εβδομάδων να έρθει να ωριμάσει ολίγον τί, ήρθε και η ώρα να δείξει, το καλό μου, τα προσόντα του..............................!!!!!!! Και τα έδειξε!!!!! Ε, αφού πέρασε με απόλυτη επιτυχία τις εξετάσεις, σας το δείχνω κι εγώ με χαρά, με περηφάνεια για να βγει απ'την αφάνεια!!!!!!!
Πιάστε, λοιπόν, χαρτιά και μολύβια, αρματωθείτε τις ποδιές, τα ραβδομπλέντερ και τα πυρέξ και ας αναφωνήσουμε όλοι μαζί ............................... Αέρααααααααααααααααααααα (sorry, πατριωτικός ενθουσιασμός για το ελαιόλαδο) .................

Καστίλης με τηγανόλαδο (από πατάτες only)
Επί τροχάδην επαναλαμβάνουμε εδώ τον βασικό εξοπλισμό για τους απανταχού "παρθένους" (στην σαπωνοπαρασκευή ουχί στο ζώδιο ή....... αλλαχού) :http://anima-terra.blogspot.gr/2014/05/season-ii-2.html
 • Χοντρά γάντια κουζίνας ή κήπου
 • Ποδιά χοντρή (κατά προτίμηση κήπου)
  * Πολλοί λένε και χοντρά γυαλιά αλλά εγώ δεν έχω φορέσει ποτέ μου. Αν όμως είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αναθυμιάσεις καλό είναι να προμηθευτείτε γυαλιά και ίσως και μάσκες χειρουργικές μιας χρήσεως για τη μύτη και το στόμα. 
Διαφορετικά ας είμαστε προσεκτικοί και δεν θα πάθουμε τίποτα.
 • Ραβδομπλέντερ και αυγοδάρτη.
 • 2 - 3 κουτάλια της σούπας (σημαδέψτε τα για να τα χρησιμοποιείτε μόνο για τα σαπούνια)
 • Μία κούπα κεραμική ή πορσελάνινη για το ζύγισμα της σόδας (κι αυτή μόνο γι'αυτό το σκοπό θα την έχετε)
 • Δύο πυρίμαχα κατσαρόλια (πυρέξ), το ένα να χωράει τουλάχιστον 3 λίτρα, το άλλο μπορεί να είναι μικρότερο.
 • Κατσαρόλα, σε μέγεθος να χωράει το πυρέξ για τα έλαια και τα βούτυρα, για το μπεν μαρί (bain marie)
 • Ζυγαριά κουζίνας, καλύτερα ηλεκτρονική
 • Καλούπια για τα σαπούνια (ξύλινα ή σιλικόνης) - Εγώ χρησιμοποιώ φόρμες και φορμάκια σιλικόνης που μπορούν να μπουν και στο φούρνο αλλά ξερολιμπίζομαι τα ξύλινα και εύχομαι να καταφέρω σύντομα ν'αποκτήσω.
 • Πλαστικά ποτήρια (προαιρετικά) για αιθέρια, αρώματα, χρώματα (προαιρετικά και αυτά).
 • Ξυλάκια για σουβλάκι (προαιρετικά) σε περίπτωση που θέλετε να κάνετε σχεδιάκια!!!!!!! 
 • Χαρτί κουζίνας
 • Σουπλά ή πλαστικό τραπεζομάντηλο να στρώσετε την επιφάνεια εργασίας.
 • Ενα μπουκάλι ξύδι σε απόσταση αναπνοής (απαραίτητο στην περίπτωση που πέσει σόδα στο δέρμα σας.... Φτου, φτου, φτου, μακριά από μας αλλά  ...... ΑΝ......., πρέπει να έχετε ξύδι κοντά σας και αμέσως να ξεπλύνετε πολύ καλά το σημείο. Ιδανικά φοράμε μπλούζα με μακριά μανίκια χειμώνα - καλοκαίρι καθώς και τις ενδιάμεσες εποχές)
* Πολλοί λένε και 2 θερμόμετρα (μαγειρικής) αλλά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ. Με το χέρι μπορείς να καταλάβεις αν τα δύο μείγματα σου είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία. Αυτό είναι βασικό για τη σωστή ομογενοποίηση.


Αυτά  όσον αφορά τον εξοπλισμό σας πλούσια πλούσια και ισχύει για όλες τις σαπωνοδημιουργίες σας.


Πριν απ'όλα να σας παρουσιάσω το νέο μου απόκτημα. Κάτι που είχα βάλει στο μάτι από καιρό. Το νέο μου ........ ΞΥΛΙΝΟΟΟΟΟΟΟΟ καλούπι. Ναι, επιτέλους, μέσα στην τούρλα του καλοκαιριού το έκανα κι αυτό. Εδωσα τις διαστάσεις που με βόλευαν σ'ένα "Φτιάξτο μόνος σου" και ιδού το λατρεμένο, αγαπημένο ξυλοκαλουπάκι μου ικανό να φιλοξενήσει μέχρι 2-2.3 κιλά σαπουνόμαζας. Ντυμένο, έτοιμο να δεχτεί σαπουνάκι to be!!!!!!!!!!!!


Πάμε τώρα στη συνταγή αυτή καθεαυτή :


Επειδή το συγκεκριμένο σαπούνι το θέλουμε μόνο για καθαριότητα (πιάτα, πατώματα, νεροχύτες, ρούχα κλπ) έχουμε εν πρώτοις υπερλίπανση 0%. 
Μην ανησυχείτε, τα χεράκια μια χαρά απαλά βελούδινα βγαίνουν.
Κι εδώ χρησιμοποίησα τη μέθοδο CPOP/CPWR (δηλ. ψυχρή μέθοδος στο φούρνο / ψυχρή μέθοδος με μείωση στην ποσότητα νερού) γι'αυτό και το νερό είναι ριγμένο στο 23%.


Για σαπούνι 1700 γρ.

391,00 γρ. αποσταγμένο νερό
229,00 γρ. καυστική σόδα

1390,00 γρ. τηγανόλαδο (ελαφρύ ελαιόλαδο από πατάτες)
 310,00  γρ. μούργα (πηχτουλίτσα) ελαιολάδου

Τόσο απλά!!!!!!!!!!!!!!!!!
Η διαδικασία είναι η γνωστή και μη εξαιρετέα , την οποία επαναλαμβάνουμε εδώ επί τροχάδην.

Αρματωμένοι με την ποδιά και τα γάντια μας απαραίτητα (και προσοχή! Με μακριά μανίκια, γιατί εγώ την πάτησα. Από την πολλή  ζέστη ήθελα να βγάλω και το πετσί μου -  ίσως αν το έβγαζα να μην την πάθαινα - και είπα να το παίξω υπεράνω φτιάχνοντας σαπούνι με το τιραντάκι. Ολα καλά, μια ομορφιά, το τελείωσα χωρίς απώλειες και αφού το χρυσούλι μου αναπαυόταν στη θαλπωρή του φούρνου και άφησε εμένα να κάνω και την υπόλοιπη βρωμοδουλειά του πλυσίματος, πετάχτηκε ξαφνικά ένα κομματάκι από τα λοιπά που είναι κολλημένα στο πυρέξ και με βούτηξε ...... αν είναι δυνατόν!!!!! ........ εκεί που τελείωνε η τιράντα. Ούτε που το είδα να πετάγεται, απλά ένοιωσα έναν οξύ πόνο με τσούξιμο και στην αρχή νόμιζα ότι είναι κανένα παλιομάμουνο που με δάγκωνε. Επειδή δε, έπλενα εκείνη την ώρα όλο το συφερτό και φορούσα τα γάντια της σαπωνοπαραγωγής, δεν αντέδρασα άμεσα, απλά ούρλιαξα λίγο και τελείωσα, με απίστευτη αυτοθυσία, το πλύσιμο κάνοντας συνεχώς το εξής αμίμητο : άουτς, άουτς, άουτς.................................... Μόνο όταν τελείωσα και έβγαλα τα γάντια έτρεξα να δω τί έγινε. Ωρε! μάνα μου! Να, ένα ματωμένο σημάδι φαγωμένου δέρματος -με το συμπάθειο κιόλας -. Εριξα λίγο νερό, έριξα και λίγο λευκό ξύδι κι ευτυχώς που με είχε εφοδιάσει η κουμπάρα, πριν φύγει στους λόγγους και τα βουνά, μ'ένα γιοματάρι κηραλοιφή των Πρώτων Βοηθειών!!!!!!!!!!!! Μετά απ'όλα αυτά και αφού επέζησα, η τραυματίας, σας συνιστώ να μην το παίξετε σαν την παλιά διαφήμιση "και ο παππούς με το φανελάκι????", αντιθέτως, καλύτερα προτιμήστε την ενδυματολογική άποψη ενός φραγκισκανού μοναχού)!!!!!!
Ξεκινάμε αφού ζυγίσουμε πολύ προσεκτικά τα υλικά μας και έχουμε καβαντζάρει το πυρέξ με το νερό μας μέσα στον νεροχύτη με παγωμένο νερό. Ρίχνουμε πολύ προσεκτικά σιγά - σιγά τη σόδα στο νερό και ανακατεύουμε με το κουτάλι προσεκτικά μέχρι να διαλυθεί όλη η σόδα και να πάρουμε ένα διαφανές διάλυμα.
Στη συνέχεια χύνουμε προσεκτικά και πάλι σιγά - σιγά το διάλυμα στο λάδι μας και ανακατεύουμε, με τον αυγοδάρτη στην αρχή. Οταν ρίξουμε όλο το διάλυμα, βάζουμε σε λειτουργία το ραβδομπλέντερ μας. Πότε ηλεκτροκίνητο, πότε χειροκίνητο, απλά σαν αναδευτήρι, μέχρι να δούμε να εμφανίζεται το πολυπόθητο ίχνος (trace). Ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να ενταθεί το ίχνος και τελειώνουμε με τον αυγοδάρτη κάνοντας ένα περιποιημένο ανακάτεμα με λίγο χτύπημα να φύγουν και οι φυσαλίδες.
Στην συνέχεια καλουπώνουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα, στους 65 C για 3 ώρες. Σβήνουμε και αφήνουμε, χωρίς ν'ανοίξουμε την πόρτα για άλλες 10 - 12 ώρες πριν το ξεκαλουπώσουμε..................................................................

Ιδού με συνοπτικές διαδικασίες :

Και................................... Μμμμμμμμμμμμμμμμ Yummmmmmmmmmmmmy!!!!!!!!!Είδατε ομορφιά και χάρη??? Τέλειο!!! Πέρασε το πρώτο crash test πεχαμετρήματος και αφρουλήματος και στη συνέχεια το άφησα ήσυχο - ήσυχο για καμμιά 10αριά μέρες να σκεφτεί και να ωριμάσει!!!!!
Στη συνέχεια, αφού αποφάσισα ότι αρκετή εγκράτεια έδειξα, πήρα μία μπαρίτσα (σαν τούβλο είναι), την έτριψα, την έβαλα σε μπεν μαρί, την έλυωσα, την αποθήκευσα σε μπουκάλι πλαστικό (1 για τα πιάτα και 1 για ανταλλακτικό to say) και μόλις κρύωσε, σ'αυτό για τα πιάτα έριξα τα αιθέρια μου (όχι γι'άλλο λόγο, καθαρά και μόνο για τη δική μου ευχαρίστηση), λεμόνι, λεμονόχορτο και λάϊμ.
 

Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ, σκέτη τρέλα !!!!!! Να πλένεις το πιατικό και να αναφωνείς "Δώσε κι άλλο........."(περί τέτοιας ανωμαλίας ομιλούμε)!!!!
Και για όλους εσάς τους άπιστους Θωμάδες, δείτε!!! 


Και από αφρό, ................ σκέτο αφρόγαλα!!!!!!!!
 
Εκτός από τα πιατικά, κατσαρόλες, ποτήρια (ν'ακούσεις τριζάτο ποτήρι να παραμιλήσεις), δοκιμάστηκε ως όφειλε στο υγρό πάσης χρήσεως και παντός καιρού που περιγράφεται στο "Σπίτι, σπίτι, καθαρό ......." http://anima-terra.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html. 
Δοκιμάστηκε ακόμα στο μείγμα για το σφουγγάρισμα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 
Οπου κι αν χρησιμοποιήθηκε ήταν τέλειο. Μένει μόνο να το δοκιμάσω το σαββατοκύριακο στα ρούχα, αφού προμηθευτώ σόδα πλύσεως γιατί αυτή που έχω είναι από πέρυσι και θέλω να είμαι σίγουρη ότι δεν έχει εξασθενήσει ως δράση, και άμεσα θα σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα καθώς και με τη δοκιμασμένη συνταγή σκόνης πλύσεως!!!!!! (WOW!!!)!!!!!
 
Σήμερα σας πήγα λίγο με το καλό και το ήρεμο. Ενημερώνω ότι σε επόμενες σαπουνοαναρτήσεις θα πρέπει να πάρετε γονική συναίνεση, αερολίν και κανένα ταβοράκι να κείτεται παραδίπλα ανέμελο!!!!!!!!!!!!! Χεχεχεχεεεεεε...........
 
Και μ'αυτά και μ'αυτά, πάει πέρασε η ώρα. Ας πάμε κι εμείς σιγά σιγά να ονειρευόμαστε γιατί όπου να'ναι ξημερώνει μια υπέροχη καινούρια μέρα, που μας θέλει έτοιμους και πάνοπλους να την αντιμετωπίσουμε και να την χαρούμε!!!!! :) :) :)
 
Μέχρι την επόμενη φορά καλή δύναμη, χαμόγελο και αισιοδοξία!!!!! :>) :>) :>)
 

12 σχόλια :

 1. (c) Πίνω καφέ και διαβάζω ...θα προσπαθήσω και εγώ ,καλημέρα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Eτσι κανω κι εγω το σαπουνι πλυντηριου με τηγανολαδο απο πατατα....
  1 σαπουνι
  1 σοδα πλυντηριου
  75% βορακα......
  Για αρωμα στα ρουχα ΔEN εχω βρει τι να κανω.
  O,τι κι αν μπει με το ξυδακι στο μαλακτικο μαζι με το στεγνωμα φευγει......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χρύσα μου, δεν είναι πολύ το ποσοστό του βόρακα???? Η δεν κατάλαβα καλά το 75%???
  Για άρωμα δεν μένει τίποτα και να σου πω την αλήθεια επειδή δεν διαλύονται καλά τα αιθέρια στο μαλακτικό έχω μια υποψία ότι μου φταίει αυτό που μου έβγαιναν εδώ και λίγο καιρό, κάποια ρούχα με στάμπες εδώ κι εκεί. Θα πάω να πάρω λεβάντα να φτιάξω το αρωματικό ξύδι αλλά δεν τρέφω και μεγάλες ελπίδες για άρωμα. Πάντως η σκόνη πλυντηρίου που είχα φτιάξει και που θα κάνω νέα δοκιμή τώρα ήταν ανακατεμένη και με αιθέρια. Ισω αυτό να βοηθήσει. Θα ενημερώσω!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τί θα προσπαθήσεις κυρία Τζίνα??? Να φτιάξεις σαπούνι????? Να το κάνεις καλή μου, δεν είναι δύσκολο και ό,τι θέλεις μουλες. Τον χρόνο δεν ξέρω πού θα βρεις αλλά κατά τα άλλα όταν υπάρχει καλή θέληση όλα γίνονται!!!! Χοχοχοχοχοχοχοοοοοοοοο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Tοσο βαζω.....Δεν με εχει προβληματισει μεχρι τωρα.Δεν εχει συμβει κατι.Tο νερο εδω εχει παρα πολλα αλατα.O βραστηρας μετα απο δυο ημερες χρηση θελει καθαρισμα.Λες να κανω δοκιμη με λιγοτερο?ΛEΣ....ΦIΛIA

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Καλησπέρα Ντένη!

  Κανένα νεότερο με το θέμα του απορρυπαντικού πλυντηρίου; Θέλω πολύ να το δοκιμάσω, αλλά λυπάμαι να χαραμίσω υλικά και γι' αυτό περιμένω νέα σου δημοσίευση επί του θέματος. Είχες καμιά επιτυχία;

  Επίσης, πιο σαπουνάκι προτιμάς ως καθαριστικό: εκείνο με το λάδι καρύδας που είχες σε παλαιότερη δημοσίευση ή αυτό;

  Σ'ευχαριστώ,
  Μαρίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. μαρίνα μου καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση.Λοιπόν, το απορρυπαντικό πλυντηρίου ευρέθη και είναι Κ-Α-Τ-Α-Π-Λ-Η-Κ-Τ-Ι-Κ-Ο!!!!! Θα αναρτηθεί άμεσα.
  Οσο για το σαπούνι, προτιμώ το τηγανοσάπουνο ασυζητητί. Είναι τέλειο και ακόμα και η μητέρα μου, που δεν είχε μαλιάσει η γλώσα μου να την κάνω να σταματήσει του εμπορίου, ενθουσιάστηκε και με το σφουγγάρισμα και με το καθαριστικό για όλες τις χρήσεις. Μου είπε ότι δεν είχε ξαναδεί έτσι τα πλακάκια της (άσπρα........). Το άλλο με την καρύδα έχω κρατήσει μόνο 1-2 μπάρες και το χρησιμοποιώ τοπικά σε ρούχα με προβληματικούς λεκέδες όπως λα΄δι, σοκολάτα, αίμα, μελάνι κλπ πριν την πλύση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Λοιπόν ...σου βγάζω το καπέλο πολύ δύσκολο !!! (Καθείς εφ' ω ετάχθη)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Kρεμομαι απο τις αναρτησεις σας....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Kαλα ε!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και μετα απο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ομολογουμενως και με θρασος πολυ ισως αν ζητουσα κατι ΠΑΛΙ θα ημουν φορτικη τερας αναισθητη γουρουνα!!!!!Τι αλλο δεν ξερω αλλα ακομη περιμενω ΤΗΝ συνταγη για το απορρυπαντικο πλυντηριου....Εδω καραβια χανονται....Ο,ΤΙ και να πεις λιγο θα ειναι...
  Ευχομαι να ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΡΟΙ απο υγεια ολα τα αλλα θα δουμε ΠΩΣ και ΤΙ....ΝΑ ΣΤΑΙ ΚΑΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΙ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Καλησπέρα, σήμερα δοκίμασα να φτιάξω σαπούνι από τηγανόλαδα. Η δοσολογία μου με βάση έναν υπολογιστή υλικών που βρήκα στο ίντερνετ ήταν 1 κιλό λάδι, 380 γραμμάρια νερό και 129 γραμμάρια σόδα. Τα ένωσα ακριβώς στους 45 βαθμούς και τα δύο. Ανακάτεβα για πάνω από μισή ώρα με κουτάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Εκεί τα παράτησα και πετάχτηκα να δανειστώ ένα μιξεράκι με το οποίο συνέχισα για άλλα 15 λεπτά πάλι χωρίς αποτέλεσμα που όμως έδεσε ελάχιστα σε σχέση με όπως ήταν πριν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έγινε κρέμα. Έτσι έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα άλλη συνταγή η οποία έχει λιγότερο νερό και περισσότερη σόδα. Δηλαδή, 1 κιλό λάδι, 300 γραμμάρια νερό και 140 γραμμάρια σόδα. Τα ένωσα με διαφορά 3 βαθμούς (41 και 44) και πάλι όμως δεν είχα αποτέλεσμα. Επειδή το μιξεράκι τα έπαιξε το ανακάτευα για περίπου 30-35 λεπτά χωρίς καμία αλλαγή στο μείγμα. Έτσι τα παράτησα και παρατήρησα το προηγούμενο μείγμα που το έβαλα σε κυπελλάκια ότι άρχισε κι έδενε μόνο του (μετά από 1 ώρα και κάτι). Τί μπορεί να συμβαίνει;;; Υποτίθεται ότι το ελαιόλαδο έρχεται πολύ γρήγορα σε trace. Φταίει ότι είναι τηγανόλαδο, ή ότι δεν έχω σωστό Blender;;; Να σημειώσω επίσης ότι δεν έβαλα απεσταγμένο νερό γιατί δεν είχα αλλά εμφιαλωμένο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Γεια σας!Μπραβο για τη δουλεια που εχετε κανει.Εχω μπει κ εγω στο τριπακι να φτιαξω σαπουνι λογω ατοπικης δερματιτιδας,λογω παιδιων,λογω του οτι δεν ειμαι ευχαριστημενη απο του εμποριου.Θα ηθελα να μου πειτε πως μπορω να υπολογισω το καλουπι πχ αν κανω με 500 γρ.λαδι με 1000γρ.λαδι?Βαλτε κ οδοντοκρεμα.Ευχαριστω πολυ.Θεολογια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή