Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Σαπουνάκι μυρωδάτο, όμορφο και ....μαστιχάτο!!!!!

Και νάμαστε πάλι εδώ! 
Καλημέρα και Καλή εβδομάδα να'χουμε!
Τα σχολεία ξανάνοιξαν. Τα καμάρια μας επέστρεψαν στη σχολική ρουτίνα κι εμείς διαθέτουμε τις λίγες ώρες που λείπουν για τις πνευματικές και καλλιτεχνικές μας δημιουργίες (αν μας αφήσει το μάζεμα, καθάρισμα, μαγείρεμα, ψώνια κλπ).
Πάντως εγώ, αφού ασπάσθηκα θερμώς το παλληκαρόπουλό μου και του ευχήθηκα καλή επάνοδο στο σκολειό, για σήμερα τουλάχιστον, θα αδιαφορήσω για οτιδήποτε αφορά στο νοικοκυριό και θ'ασχοληθώ με το εδώ σπιτικό μου και με τις νέες μου κρεμώδεις και σαπουνώδεις δημιουργίες! 

Και να μία συνταγούλα μυρωδάτη και σαπουνάτη!

Σαπούνι Μαστίχας (με τη μέθοδο του φούρνου - άλλο κόλπο της φιλενάδας Soap Magistra)

Λοιπόν αφού σας πήρατε μία μικρή ιδέα για τις κρέμες μας ας πάμε και στην άλλη μου αγάπη, την παρασκευή σαπουνιών και σ'ένα υλικό πολυαγαπημένο, τη Μαστίχα.

Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο (Πιστακιά η λεντίσκος ποικ. η Χία) (Pistacia lentiscus var. Chia) ή μαστιχοφόρος σχίνος που καλλιεργείται στο πανέμορφο νησί μας τη Χίο.

Η μαστίχα με το μαγευτικό αλλά και διακριτικό της άρωμα χρησιμοποιείται στην ιατρική, ζαχαροπλαστική, ποτοποιϊα, αρωματοποιϊα και αλλού.
Η συλλογή της μαστίχας γίνεται με παραδοσιακό τρόπο από τον Δεκαπενταύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κάποιος τον τρόπο προετοιμασίας, συλλογής και επεξεργασίας της. Πολύ ενδιαφέρον έχει το άρθρο για τη μαστίχα στο blog : katarraktisvillage.com με πολύ ωραίες και αναλυτικές φωτογραφίες και περιγραφή.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Pistacia_lentiscus_sp.jpg 

Προσωπικά την χρησιμοποιώ πολύ και σε κρέμα σώματος (η αγαπημένη της κουμπάρας), στην οδοντόκρεμά μου και ετοιμάζομαι να βγάλω νέες συνταγές για κρέμα προσώπου γιατί το άρωμά της αρέσει σε αρκετό κόσμο και φυσικά οι ιδιότητες της είναι πάρα πάρα πολλές. Λεπτομέρειες σε άλλο ποστ σύντομα. 
Ακόμα, στο εξαιρετικότατο blog : sofetogeyseisygeias.blogspot.com που σας συνιστώ ανεπιφύλακτα βρήκα συνταγές για καϊμάκι παγωτό χωρίς ζάχαρη και λικέρ μαστίχας, τα οποία σκέφτομαι να δοκιμάσω συντόμως.

Αλλά σήμερα θα σας χαρίσω τη συνταγή για το σαπούνι μου.

Για όσους είναι "παρθένοι" στον χώρο.
Από εξοπλισμό θα χρειαστείτε :
  • Χοντρά γάντια κουζίνας ή κήπου
  • Ποδιά χοντρή
(Πολλοί λένε και χοντρά γυαλιά αλλά εγώ δεν έχω φορέσει ποτέ μου. Αν όμως είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αναθυμιάσεις καλό είναι να προμηθευτείτε γυαλιά και ίσως και μάσκες χειρουργικές μιας χρήσεως για τη μύτη και το στόμα.
Διαφορετικά ας είμαστε προσεκτικοί και δεν θα πάθουμε τίποτα.)
  • Ραβδομπλέντερ και 2 κουτάλια της σούπας (σημαδέψτε τα για να τα χρησιμοποιείτε μόνο για τα σαπούνια)
  • Μία κούπα κεραμική για το ζύγισμα της σόδας (κι αυτή μόνο γι'αυτό το σκοπό θα την έχετε)
  • Δύο πυρίμαχα κατσαρόλια, το ένα να χωράει τουλάχιστον 3 λίτρα, το άλλο μπορεί να είναι μικρότερο.
  • Ζυγαριά κουζίνας, καλύτερα ηλεκτρονική
  • Καλούπια για τα σαπούνια (ξύλινα ή σιλικόνης) - Εγώ χρησιμοποιώ φόρμες και φορμάκια σιλικόνης που μπορούν να μπουν και στο φούρνο.

Πώς πάμε μέχρι εδώ?????? Οροσειρά μας βγήκε το βουναλάκι????? Μπαααααααααααα, έτσι πίστευα κι εγώ πριν ασχοληθώ. Ασε που με τρόμαξαν όλα αυτά με τους υπολογισμούς, τις υπερλιπάνσεις, τη σκληρότητα κλπ κλπ. Παπαπαπαπα...... Καλέ, τί γλώσσα μιλάει ο ποιητής????? Ετσι ήμουνα, οπότε ..... "μην φοβού Μαριάμ" και άρον το ραβδομπλέντερ σου.

Αφού λοιπόν προμηθευτήκαμε τον εξοπλισμό μας ωραία - ωραία, ας τρέξωμε να προμηθευτούμε και τα υλικά μας διότι μόνο με τον εξοπλισμό σαπούνι δεν γίνεται.

Υλικά για το σαπούνι μαστίχας  (7% υπερλίπανση - νάτο το κινέζικο)

450 γρ. ελαιόλαδο (μούργα κατά προτίμηση)
250 γρ. λάδι καρύδας
  50 γρ. Αμυγδαλέλαιο
100 γρ. Βούτυρο καριτέ
150 γρ. Καστορέλαιο

136 γρ. καυστική σόδα

250 γρ. αποσταγμένο νερό 

(Εδώ εγώ αντικατέστησα το νερό με 200 γρ. μαστιχόνερο και 50 γρ. βοτανικό έγχυμα centella asiatica)

Πρόσθετα: 10 ml αιθέριο έλαιο μαστίχας (από τον Μανή μπορείτε να προμηθευτείτε σε πολύ φτηνή τιμή το μαστιχέλαιο)

Ρίξτε λοιπόν μια ματιά στην παράταξη του στρατεύματος :




Και τί τα κάνουμε τώρα όλα αυτά κυρά μου???

Ξεκινάμε και ζυγίζουμε τα υλικά μας, πρώτον.
Στο πιο μικρό πυρίμαχο ζυγίζουμε το νερό ή έγχυμα ή ανθόνερο.
Στο μεγαλύτερο ζυγίζουμε τα έλαια και τα βούτυρα και το βάζουμε σε μπαιν μαρί να ζεσταθούν.


  


Στην κούπα ζυγίζουμε την καυστική σόδα και στην συνέχεια την ρίχνουμε πολύ σιγά - σιγά στο νερό μας ανακατεύοντας  μ'ένα κουτάλι.της σούπας για να διαλυθεί πολύ  καλά. Ξέχασα να σας πω ότι για μεγαλύτερη ασφάλεια γεμίζουμε από πριν τον νεροχύτη μας με παγωμένο νερό και παγάκια και κάνουμε τη διαδικασία της διάλυσης εκεί. Αυτό γίνεται γιατί η σόδα ανεβάζει τρελές θερμοκρασίες και αφενός θέλουμε ν'αποφύγουμε τα ηφαίστεια μες το σπίτι και αφετέρου ειδικά όταν χρησιμοποιούμε ανθόνερα, εγχύματα, γάλατα δεν θέλουμε να μας τα κάψει (άσε και τόχω πάθει και δεν το πήρα χαμπάρι η σαντρέ κοπελιά και τα φτιαξα και τάβαλα στο φούρνο και τάβγαλα και βρώμαγε κι έζεχνε το σπίτι ώσπου.......-από τρελό κι από μικρό μαθαίνεις την αλήθεια, δεν λένε????- μου λέει το παιδί : "Μαμά, πέταξε αυτές τις βρωμιές γιατί θα κάνω εμετό". Οχι ότι δεν το είχα καταλάβει μετά από τόση βρώμα αλλά, κάτι που δεν ήθελα να το πιστέψω, κάτι που με έπιασε το σύνδρομο του καβουρότσεπου, κάτι που είχαν γίνει πανέμορφα σαν κέϊκ, εκεί εγώ.... να τ'αφήσω μήπως ωριμάζοντας στρώσουν!!!!!!!! Ωρέ, που πας κατακαμένο σαπουνάκι?)
Γι'αυτό σας λέω, δεν είναι τίποτα το φοβερό η όλη ιστορία αλλά, χρειάζεται προσοχή, υπομονή, επιμονή και γερά, μα πολύ γερά νεύρα!!!!!! Δεν είναι να πεις......απλώς παρακολουθώ ένα θρίλερ, πιάσε δυό κουβάδες ποπ κορν! Το βιώνεις σε όλο του το μεγαλείο και .... ποιό ποπ κορν???!! Ούτε νερό δεν μπορείς να πιείς από τον κόμπο στο στομάχι!!!!!
Πλάκα σας κάνω τώρα!!!! (ή και όχι. Εσείς θα μου πείτε).

Τέλος πάντων, αφού καταφέρουμε και γλυτώσουμε την καταστροφή, υπολογίζουμε τα δύο μείγματα να είναι περίπου στην ίδια θερμοκρασία και τα ενοποιούμε ρίχνοντας το διάλυμα της σόδας στα έλαια  - ποτέ το αντίθετο. Μερικοί χρησιμοπούν θερμόμετρο κουζίνας ή σαπουνιού αλλά εγώ έτσι το έμαθα και έτσι το προτιμώ για να μην αγχώνομαι περισσότερο με τις θερμοκρασίες. Εντάξει, προσέχουμε να μην είναι το ένα κρύο και το άλλο φωτιά και λαύρα αλλά δεν νομίζω ότι το θερμόμετρο είναι απαραίτητο. Οποιος επιθυμεί βεβαίως μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Κραδαίνοντας δυνατά τον εξολοθρευτή - ραβδομπλέντερ με το ένα χέρι αρχίζουμε να ανακατώνουμε στη χαμηλή ταχύτητα το μείγμα μας για λίγο. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε το ραβδο-τέτοιο μας σαν κουτάλα και απλώς ανακατεύουμε πάλι για λίγο. Επειτα το ξανανάβουμε στη χαμηλή ταχύτητα και ούτω καθεξής συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρις ώτου το μείγμα αρχίσει να αφήνει ίχνος (το λεγόμενο trace). Ελπίζω να φαίνεται στη φωτογραφία.
Ε! Ζητώ ταπεινά συγγνώμη αλλά δεν φαίνεται και πολύ. Οι υπόλοιπες όμως ήταν κουνημένες σαν το μυαλό μου. Είναι πάντως πολύ δύσκολο με το ένα χέρι να χτυπάς το γιαούρτι (ουπς, το σαπούνι ήθελα να πω) και με το άλλο επίσης γαντοφορεμένο να προσπαθείς να βγάλεις φωτογραφίες της προκοπής. (Με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένες πιά εμείς οι γυναίκες.Από τη μιά διώχνουμε το σύμπαν όλο από το σπίτι για να μην μας ενοχλούν από την άλλη να..... αμέσως το παράπονο..... και δυό χέρια έχω και τί να μπορέσω πιά να κάνω κλπ κλπ κλπ.... Τί να πεις? Αβυσσος η ψυχή μας!!!)

 Μόλις δούμε το trace ρίχνουμε τα πρόσθετα μας  (αιθέρια, χρώμα, πέταλα, σπόρους ή ό,τι άλλο, την Αρτα και τα Γιάννενα) και ανακατεύουμε ελαφρά μ'έναν αβγοδάρτη. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 70 - 80 C.
Κάνοντας λίγο γρήγορα για να μη μας πήξει πολύ, έχουμε έτοιμα τα καλούπια μας και βάζουμε το μείγμα χτυπώντας τα λίγο πάνω στον πάγκο (υποτίθεται για να μην μένουν κενά μέσα στα καλούπια). Στη συνέχεια τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και τα τοποθετούμε σ'ένα ταψί καλυμένο με αντικολλητικό χαρτί για ν'αποφύγουμε τυχόν μικροηφαιστειάκια και μικροατυχήματα στον φούρνο μας.





Αφού τα ξεματιάσουμε και τα σταυρώσουμε, τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 2,5 - 3 ώρες και στην συνέχεια χωρίς ν'ανοίξουμε την πόρτα, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε να σκληρύνουν σε σβηστό φούρνο για άλλες περίπου 12 ώρες. (Μόνο με το φωτάκι μπορείτε να τα κοιτάτε. Μη και κάνετε κανένα λάθος και ανοιγοκλείνετε την πόρτα του φούρνου σαν μερικές - μερικές που είναι ανυπόμονα κοριτσάκια και χαζοχαρούμενα - ναι, θα το διαπιστώσετε εν καιρώ, έτσι είμαι. Αν μείνει λιγότερο πολύ μάλλον θα βγει πολύ μαλακό και αν το αφήσουμε πολύ περισσότερο ίσως να μην μπορούμε να το ξεκαλουπώσουμε και να το κόψουμε καλά.
Και αφού πάρουμε βαθειές ανάσες (ίσως χρειαστεί και κανένα εισπνεόμενο) κοιτάμε γύρω μας το χαμό, ψάχνουμε μήπως βρεθεί κανένας να τα καθαρίσει αλλά ..... πόσα θαύματα να κάνει κι αυτός ο Πανάγαθος!!!! Ανθρωπος τριγύρω ουδείς. Μόνο κανένα παιδί που σε τριγυρίζει γιατί θέλει χάρη (να φάω ποπ κορν? να φάω πατατάκια, να δω κάτι στο κομπιούτερ "ΣΟΥ" - μόνο κομπιούτερ "ΜΟΥ" δεν είναι έτσι που το καταντήσατε πατέρας και γιος -)  ή ο καλός σου που κάνει ότι δε βλέπει το χάλι και ρωτάει από μακριά τί και πότε θα φάτε....................


Πού να πείτε κι εσείς τον πόνο σας???!!! Πνίξτε τον καλύτερα στο νεροχύτη με τα απομεινάρια της δημιουργίας σας!!!!
Ομως, μετά από 14 - 15 ώρες περίπου ήρθε η στιγμή της δικαίωσης. Ανοίγετε επιτέλους τις πύλες και ....... νάτο, νάτο άσπρο, όμορφο και μυρωδάτο στα χεράκια σας!!!!!!

Καλά, λίγο κουνημένο μας βγήκε το μυρωδάτο αλλά μάλλον έτρεμε το χέρι μου από τη συγκίνηση. Δείτε όμως εδώ...............!!!!!!!!!!!! Ταρααααααααααάμμμμμμμμ!!!!!




Μπου (μπου) κιά και συχώριο που λένε!!!!
Κάναμε και το εμπειρικό τεστ αλκαλικότητας με το  λαχανόζουμο. Μας βγήκε μια χαρά το pH του, κόψαμε κι ένα να δοκιμάσουμε τον αφρό και την αίσθηση του σαπουνιού. 
Πανευτυχής διαπίστωσα ότι το αγαπημένο μου σαπουνάκι ήρθε διαβασμένο πολύ καλά και πέρασε όλα μα όλα τα τεστ. Και όσφρησης και όρασης και αφής (της ακοής το πέρασα εγώ με τα ευχαριστημένα γουργουρίσματα μου για το αποτέλεσμα). Μόνο γεύσης δεν του έβαλα να περάσει γιατί ήρθε φαγωμένο το χρυσό μου!!!!!!!

 Ετσι πήρε κι αυτό την οδό για τον πάγκο της ωρίμανσης για 2 - 3 εβδομάδες και έπειτα αν δεν με πιάσει πάλι η τσιγκουνιά μου και δεν θέλω να το χαλάσω (άκου τώρα βίτσια η σαπωνοποιός!!!) θα του εξηγήσω τί εστί φυστίκι αράπικο ή στην προκειμένη περίπτωση......μαστίχα χιώτικη.


Αφιερωμένο εξαιρετικά με πολλή αγάπη σε όλους σας!!!!!!!!! (και ας μου επιτραπεί........ιδιαιτέρως στην πολυαγαπημένη μου κουμπαροφιληνάδα!!!!!!)

Υ.Γ. Να πούμε και δυό λογάκια για την υπερλίπανση και την κρύα μέθοδο και τον φούρνο.
Λοιπόν υπερλίπανση εννοούμε όταν επιλέγουμε ένα ποσοστό των ελαίων και βουτύρων να μείνουν ασαπωνοποίητα. Δηλαδή επιλέγουμε να βάλουμε κατά ένα ποσοστό λιγώτερη καυστική σόδα στο μείγμα μας και έτσι το αντίστοιχο ποσοστό των ελαίων δεν κάνει χημική αντίδραση με τη σόδα και μένει "ασαπωνοποίητο". Αυτό μας δίνει ένα σαπούνι πιό μαλακό και φιλικό στο δέρμα, πιό ενυδατικό αν θέλετε (τα σαπούνια χωρίς καθόλου υπερλίπανση τα χρησιμοποιούμε συνήθως για τα σπιτικά μας απορρυπαντικά γιατί έχουν υψηλό δείκτη καθαρισμού). Το σύνηθες ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 5% - 10%. Οι περισσότεροι συνιστούν το 5% ή κοντά σ'αυτό. Οσο ανεβαίνει το ποσοστό τόσο πιο μαλακό θα γίνει το σαπούνι, θα λυώνει πιό εύκολα.

Εγώ προτιμώ την κρύα μέθοδο για παρασκευή σαπουνιού όπως και οι περισσότεροι νομίζω γιατί κατ'αρχήν δεν καταστρέφονται συστατικά των ελαίων και των άλλων υλικών μας όπως στη θερμή μέθοδο και δεύτερον όταν είδα τί εστί βερύκοκο (συγνώμη, θερμή μέθοδος εννοούσα) σκέφτηκα ότι μπορεί να είμαι βιτσιόζα αλλά τόσο σαδομαζο... δεν είμαι. Οποιος επιθυμεί να κυλιστεί στο βούρκο του σαδομαζοχισμού δεν έχει παρά να ψάξει στο internet να δει τί σημαίνει θερμή μέθοδος. Εχει και ωραιότατα βιντεάκια.Απαπαπαπα! θα πρέπει να βάλουν και την ένδειξη "Αυστηρώς ακατάλληλο".

Τέλος πάντων, να πούμε και για την ωρίμανση των σαπουνιών. Θα χρειαστούν 4 - 6 εβδομάδες για να είναι κατάλληλο για χρήση το σαπούνι σας. Τότε έχει σκληρύνει αρκετά και έχει πέσει το pH του κοντά στο pH του δέρματός μας. Περίπου στο 7 - 8. Να ξέρετε βέβαια ότι όσο πιό πολύ αφήνουμε το σαπούνι να ξεκουραστεί και ωριμάσει τόσο καλύτερο γίνεται. Με τη μέθοδο του φούρνου απλώς το σαπούνι σκληραίνει αμέσως και μπορείς να το κόψεις όπως είδατε σε μισή περίπου ημέρα και χρειάζεται λιγώτερο χρόνο ωρίμανσης. Περίπου 2 - 3 εβδομάδες. Από την άλλη όμως συνήθως βγαίνει με χαμηλότερο pH και μπορεί να το χρησιμοποιήσεις και σε 1 - 2 ημέρες αν είσαι ανυπόμονο παιδάκι σαν κι εμένα και τη κουμπάρα μου. Ισχύει όμως κι εδώ ότι η μακροχρόνια ωρίμανση μας δίνει καλύτερο σαπουνάκι.

Για να ελέγξουμε το pH υπάρχουν οι γνωστές πεχαμετρικές λωρίδες ή αν προτιμάτε την μέθοδο της Soap Magistra, ένα από αυτά τα χαριτωμένα κοκκινομώβ λαχανάκια, το ξεπουπουλιάζετε και το βάζετε σε πυρίμαχο σκεύος. Το σκεπάζετε με βραστό νερό και το αφήνετε σκεπασμένο να βγάλει μελάνι για κανένα 20λεπτο. Στραγγίζετε και αφού έχετε σηκώσει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ όλες τις συσκευασίες των παγοκυψελών αρχίζετε να γεμίζετε με το μωβουλί υγρό. Ελπίζω να έχετε μεγάλη κατάψυξη για να τις χωρέσει όλες. Κάθε φορά λοιπόν, που θέλετε να καρατσεκάρετε το pH των σαπουνιών σας βάλτε σ'ένα ποτηράκι λίγο νερό και λίγο ξύσμα από το σαπούνι σας. Ανακατεύετε να έρθει να θολώσει το νερό και στην συνέχεια στάζετε λίγες σταγόνες από λαχανο-υγρούλι σας (βγάλτε λίγο νωρίτερα ένα μωβ παγάκι και βάλτε το να αρχίσει να λυώνει σ'ένα φλυτζανάκι του καφέ). Χρησιμοποιείται μόνον λίγες σταγόνες, το ξαναλέω για κάτι κοριτσάκια και αγοράκια σαν κι εμένα καλή ώρα.
Κοιτάξτε την πάνω πλευρά του υγρού. Αν κοκκινήσει ..... κοκκινήστε κι εσείς από το κακό σας. Ατυχές γεγονός. Αν πρασινοκιτρινήσει....... κάντε κι εσείς το ίδιο. Αν όμως, πάρει αυτό το πανέμορφο γαλαζοβιολεδάκι ...... ηχήστε σάλπιγγες, ανοίξτε συντριβάνια νάρθω κι εγώ για να πλυθώ με ωραία αφρουδάνια...... Καλά, και ποιήτρια???!!!!!! Πόσο πιά!!!!
Τέλος πάντων , δεν ξέρω αν κατάφερα να σας κάνω να καταλάβετε (χλωμό το κόβω) αλλά μπορείτε πάντα να πάτε στο alchemyofnature.blogspot.com όπου η δασκάλα χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικό οπτικό - οπτικό σύστημα με πολλές φωτογραφίες βήμα - βήμα και μπορεί να καταλάβετε καλύτερα, γιατί αν περιμένετε από μένα σωθήκατε!!!!!!


Αυτά για την ώρα και θα επανέλθουμε σύντομα με ένα φανταστικό σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες όπως οι παιδικές ή ...... σαν παιδικές.

Μέχρι τότε, απολαύστε το μυρωδάτο μαστιχάκι σας!!!!!

7 σχόλια :

  1. Να, αυτό το τριανταφυλλέ μαστιχωτό σαπούνι έχει ερωτευτεί τώρα ο κουμπάρος σου... :P Τι τραβάμε αι γυναίκαι... Εύγε, εύγε και εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χεχεχεχεεεε. Καλά μαστιχοσαπουνομαγειρέματα. Μαστιχάκι μυρωδάτο και μοσχοβολά .... στο πιάτο!!!!!!!
    Καλή επιτυχία (εννοώ με τ'αγόρια που μπλέξαμε). Τριανταφυλλομαστιχωτός ο ένας, κρεμοσερουμωτός ο άλλος άντε να προλαβαίνουμε οι γυναίκες από τις παραγγελίες................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σας και από εμένα. Πολύ καλές οι οδηγίες σας. Έχω όμως μια ένσταση. Όταν θα μιλάμε για αιθέρια έλαια να ευνοούμε τα γνήσια τα οποία κοστίζουν και όχι τα συνθετικά με προσμίξεις. Το αιθέριο έλαιο της μαστίχας είναι πανάκριβο και δεν ενδεικνύεται για σαπούνι εκ των προτέρων. Είναι προτιμότερο να συστήνεται άρωμα μαστίχας παρά αιθέριο το οποίο είναι "φτηνό". Τα φτηνά δεν είναι αιθέρια έλαια είναι κάτι άλλο., δεν προσφέρουν καμία ιδιότητα μάλλον το αντίθετο. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητή Ολγα Τριάντου, καλημέρα!!! Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψή σου στο σπιτικό μου και για την ευκαιρία που μου δίνεις με το σχόλιο σου.
    Οπως πολύ σωστά επεσήμανες, το "πεντακάθαρο" αιθέριο έλαιο μαστίχας είναι πανάκριβο. Το συγκεκριμένο, όμως, συνιστάται για εσωτερική χρήση και κυρίως σε ασθενείς με παθήσεις του πεπτικού, όπως ίσως γνωρίζεις. Για εξωτερική χρήση είναι μάλλον υπερβολή (λόγω του κόστους φυσικά) να χρησιμοποιείται το καθαρό από τη στιγμή που κυκλοφορούν στο εμπόριο διαλυμένα σε πολύ καλή τιμή. Φυσικά δεν μιλάω για συνθετικά, μιλάω για καθαρό αιθέριο έλαιο διαλυμένο σ'ένα ποσοστό 5% - 9% σε καθαρό φυτικό έλαιο βάσης όπως είναι το σταφυλοκουκουτσέλαιο ή το έλαιο χοχόμπας. Αυτό γίνεται για αρκετά πολύ ακριβά και πολύ δυνατά αιθέρια έλαια, όπως, ίσως, γνωρίζεις, όπως είναι το τριαντάφυλλο, το νερολί, ο ελίχρυσος, το μελισσόχορτο κ.α. Αυτά, λοιπόν, τα διαλυμένα είναι πολύ πιο προσιτά στην αγορά τους, εξακολουθούν όμως να προσφέρουν απλόχερα τις υπέροχες ιδιότητές τους για εξωτερική χρήση, ακριβώς για το λόγο ότι είναι πολύ δυνατά. Αυτά τα έμαθα συζητώντας με χημικούς γιατί αυτό που μ'ενδιέφερε -όχι για τα σαπούνια τόσο, όσο για τις κρέμες προσώπου, στις οποίες δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να χρησιμοποιήσω συνθετικές ύλες- ήταν ακριβώς οι ιδιότητες των αιθέριων.
    Σ'ευχαριστώ πολύ που μου έδωσες την ευκαιρία να ενημερώσω όποιον ενδιαφέρεται και εύχομαι να έχεις καλή συνέχεια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Ντένη. θέλω να φτιάξω αυτή την υπέροχη συνταγή αλλά με έχει μπερδέψει κάτι... γράφεις πως θέλουμε 136γρ καυστική σόδα με 7% υπερλίπανση, αλλά το soap calculator μου την βγάζει 176γρ. Υπάρχει κάποιος λόγος η έγινε λάθος γράφοντας; Περιμένω απάντηση για να την βάλω εμπρός! Ευχαριστώ
    Θέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Θέμη!!!
    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί σου βγάζει αυτήν την ποσότητα.... Εκανα και τώρα επαλήθευση μήπως ήταν τυπογραφικό λάθος αλλά και πάλι μου δίνει 136 γρ. Για την ακρίβεια 135,54 γρ. απλά το στρογγύλεψα για λόγους ευκολίας. Εχεις επιλέξει την καυστική σόδα (NaOH)??? ή την καυστική ποτάσσα (ΚΟΗ)????? ...... Βάλε weight of oils 1000 γρ, εκεί που λέει water as % of oils, 25%, superfat 7% και τις ποσότητες των ελαίων και θα σου δώσει τα αποτελέσματα που περιγράφω στη συνταγή.......
    Τώρα, θα σου πρότεινα να αλλάξεις λίγο την ποσότητα της καρύδας από 25% σε 15% (δηλ. 150 γρ.) και του ελαιολάδου από 45% σε 55% (δηλ. 550 γρ.). Ετσι θα σου βγει πολύ πιο ενυδατικό το σαπούνι και ο αφρός του θα γίνει περισσότερο κρεμώδης παρά "μπουρμπουληθρωτός".... Γενικά από τότε έχω μειώσει την ποσότητα της καρύδας από 5 έως 15% μάξιμουμ (ανάλογα με την συνταγή και το αποτέλεσμα που θέλω να πετύχω) γιατί παρατήρησα ότι σε μεγαλύτερες ποσότητες πολλές φορές ξεραίνει το δέρμα.... Βέβαια, κι αυτό είναι σχετικό, γιατί κάποιος που δεν έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα, δεν έχει πρόβλημα με υψηλότερες τιμές καρύδας. Από συζητήσεις, όμως, που έχω κάνει με άλλους φίλους, που ασχολούνται με την παρασκευή σαπουνιών, όσοι έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα συμφωνούν μαζί μου.....
    Βέβαια, ρίχνοντας την ποσότητα της καρύδας θα γίνει λιγότερο σκληρό και λιγότερο καθαριστικό (πράγμα βέβαια που είναι καλύτερο για το δέρμα μας).... Αν θέλεις για τη σκληρότητα πρόσθεσε 1/2 κ.γ. αλάτι ανά 500 γρ. ελαίων , δηλ. 1 κ.γ. για τα 1000 γρ. Αυτό θα βοηθήσει το σαπούνι να σκληρύνει πιο γρήγορα στο καλούπι του και να ωριμάσει πιο γρήγορα ..... Ετσι κι αλλοιώς, όπως έχω γράψει σε άλλη ανάρτηση, και όπως θα γράψω σε επόμενες, αφήνοντας το σαπούνι να ωριμάσει όπως πρέπει, γίνεται μια χαρά σκληρό και χωρίς μεγάλη ποσότητα καρύδας.....
    Εσύ τώρα πράξε κατά βούληση και ενημέρωσέ μας για τ'αποτελέσματα!!!!!!
    Καλή επιτυχία και ελπίζω να σε βοήθησα!!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας Κυρίες & Κύριοι, Χρειάζεστε οικονομική βοήθεια; Είμαι η Σούζαν Μπένσον. Είμαι δανειστής και επίσης οικονομικός σύμβουλος.

    Χρειάζεστε επιχειρηματικό δάνειο, προσωπικό δάνειο, στεγαστικό δάνειο ή δάνειο για να ολοκληρώσετε το έργο σας; Εάν η απάντησή σας είναι ναι, θα σας συνιστούσα να επικοινωνήσετε με την εταιρεία μου. Παρέχουμε κάθε είδους υπηρεσίες δανείου, συμπεριλαμβανομένων μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων δανείων. Για περισσότερες πληροφορίες, γράψτε μας μέσω email: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) ή στείλτε μου μήνυμα απευθείας στο WhatsApp μέσω: +447903159998 και λάβετε μια απάντηση αμέσως.

    Είμαστε μια ολοκληρωμένη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και δεσμευόμαστε να σας βοηθήσουμε να εκπληρώσετε όλες τις φιλοδοξίες σας. Ειδικευόμαστε στην παροχή δομημένων χρηματοδοτικών λύσεων σε άτομα και εταιρείες με τον πιο αποτελεσματικό και ταχύτερο τρόπο.

    Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας για δάνειο.
    * Ευκολία - Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για δάνειο οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε.
    * Ευέλικτο ποσό - Εσείς αποφασίζετε πόσο θέλετε να δανειστείτε.
    * Γρήγορη άμεση χρηματοδότηση - Λάβετε το δάνειό σας εντός 24 ωρών μετά την έγκριση.
    * Ευέλικτο επιτόκιο - Προσιτό επιτόκιο 3%.
    * Υψηλά ποσοστά έγκρισης - Έχετε 99,9% πιθανότητα να λάβετε το δάνειο
    * Ευέλικτη Αποπληρωμή - Πρέπει να επιλέξετε την Ημερομηνία Αποπληρωμής, είτε εβδομαδιαία, μηνιαία ή ετήσια για διάρκεια 1 - 30 ετών.
    * Απλή διαδικτυακή εφαρμογή.
    * Εξατομικευμένη καθοδήγηση και τεχνογνωσία.
    * Χωρίς κρυφές χρεώσεις

    Μην χάσετε μια ευκαιρία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Επικοινωνήστε τώρα με την εταιρεία μου, μπορούμε να σας βοηθήσουμε με ένα δάνειο γιατί έχουμε βοηθήσει πολλά άτομα και οργανισμούς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε όλο τον κόσμο

    Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσφορά δανείου μας, στείλτε μας το αίτημα δανείου σας μέσω
    Email: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    WhatsApp/Telegram: +447903159998

    Διαμεσολαβητές/Σύμβουλοι/Μεσίτες είναι ευπρόσδεκτοι να φέρουν τους πελάτες τους και προστατεύονται 100%. Με απόλυτη εμπιστοσύνη, θα συνεργαστούμε για τα οφέλη όλων των εμπλεκόμενων μερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή