Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Σαπούνι μελένιο και χαμομηλένιο!



Και θα ξεκινήσω με το σαπούνι που έφτιαξα με μέλι - χαμομήλι και καλέντουλα για ευαίσθητες επιδερμίδες (παιδικές ή σαν παιδικές). Μετά από ωρίμανση 6 εβδομάδων, το μελένιο σαπουνάκι, το οποίο εμπνεύστηκα και παρασκεύασα για χάρη του ευαισθητούλη γιοκαρέλου μου, δοκιμάστηκε προσφάτως και όντως τ'αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα. Δερματάκι ζουζουνακίου απαλό απαλό, χωρίς να ξύνεται και ... ω! του θαύματος, έφυγαν τα μικρά μικρά σπιθουράκια. Δερματάκι μωρού το μωρό μου!!!! 
Φυσικά εννοείται ότι το δοκίμασε και η μήτηρ πρώτη και καλύτερη για να βεβαιωθεί ότι είναι εντάξει. Αν δεν θυσιαστείς για το παιδί σου τότε τί??????!!!!! :)

Το σαπούνι αυτό το αφιερώνω στη νέα  μου φίλη τη Χρύσα που ξεκίνησε προσφάτως τις σαπουνοπροσπάθειες της! Χρύσα μου δοκίμασέ το και απόλαυσέ το! 

Λοιπόν, ξεκινάμε. 
Κατ'αρχήν φτιάχνουμε, ώρες πριν, δυνατό βοτανικό έγχυμα χαμομηλιού και καλέντουλας.
Σ' ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε αποξηραμένο χαμομήλι και καλέντουλα (τώρα για το πόσο εξαρτάται από το πόσο δυνατό το θέλετε - εγώ έβαλα δύο γεμάτες χούφτες από το καθένα). Βράζουμε αποσταγμένο νερό (γύρω στα 300 γρ.) και ρίχνουμε πάνω στα βότανα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1/2 περίπου ώρα. Σουρώνουμε πολύ προσεκτικά με γάζα ή τουλπάνι μέσα σε μεγάλο σουρωτήρι και φυσικά στο τέλος στύβουμε πολύ δυνατά το τουλπάνι για να βγάλουν τα βότανα όλο μα όλο το ζουμί τους. Με λίγα λόγια σηκώστε μερικά βαράκια και μόλις δείτε τα ποντίκια (στο μπράτσο εννοούμε όχι από εκείνα τα σιχαμένα) να ξεπετάγονται, πάρτε μια βαθειά ανάσα και δώστε στα βοτάνια να καταλάβουν τί εστί ξεζούμισμα (αν δεν ξέρετε πώς να το κάνετε, δείτε μερικά βίντεο με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς οικονομικών, διαβάστε καμιά είδηση για την επιβολή νέων φόρων και χαρατσίων, για την μείωση - εξαφάνιση μισθών και συντάξεων, παρακολουθήστε το ατσαλένιο και αμείλικτο βλέμμα των "εταίρων Τροϊκανών" και δεν μπορεί κάτι θα μάθετε). Σκεφτείτε εκείνη την ώρα πως κρατάτε από το λαιμό τους.... 300 ας πούμε. Οχι τους γενναίους Σπαρτιάτες του Λεωνίδα αλλά τους θρασύδειλους ρεμαλοτεμπελχανάδες της βουλής. Νομίζω ότι σας έδωσα τώρα μιά ιδέα για το στύψιμο - στραγγάλισμα!
Στη συνέχεια αφήνουμε να κρυώσει καλά και ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό και τα υπόλοιπα υλικά μας.
Παίρνουμε τις προφυλάξεις μας όπως έχουμε εξηγήσει αναλυτικά στην προηγούμενη μαστιχο-ανάρτησή μας, γεμίζουμε τον νεροχύτη μας με νερό και πάγο και ζυγίζουμε τα υλικά. 
Αυτό το σαπούνι δεν το έκανα με τη μέθοδο του φούρνου γιατί φοβήθηκα για να είμαι ειλικρινής μήπως έχουμε κανένα μελοηφαίστειο.

146 γρ. καυστική σόδα
235 γρ. δυνατό βοτανικό έγχυμα χαμομηλιού - καλέντουλας
135 γρ. ανθόνερο χαμομηλιού     
(τώρα θα μου πείτε γιατί και έγχυμα και ανθόνερο???? Να σας πω την αλήθεια δεν νομίζω ότι είχα ιδιαίτερο λόγο. Ετσι και μου ήρθε η έμπνευση της τρελής καλλιτέχνιδος)
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλη την ποσότητα του νερού μόνο με έγχυμα ή μόνο με ανθόνερο.

450 γρ.ελαιόλαδο (μούργα)
250 γρ. λάδι καρύδας
150 γρ. καστορέλαιο
  50 γρ. αμυγδαλέλαιο (το κρατάμε σαν πρόσθετο με τα αιθέρια)
100 γρ. βούτυρο καριτέ (shea butter)
(τώρα που ξαναβλέπω τη συνταγή σκέφτομαι την επόμενη φορά να βάλω 200 γρ. λάδι καρύδας και 100 αμυγδαλέλαιο έτσι για ακόμα πιο απαλή κατάσταση. Οποιος αποφασίσει να μαγειρέψει και θέλει να το δοκιμάσει ας μας πει τ'αποτελέσματα :) :):)

Πάμε παρακάτω στο διαταύτα.
Εδώ το μέλι, εκεί το μέλι, πού είναι το μέλι??????
Εδώ ακριβώς λοιπόν, μπαίνει το μέλι, χρυσαφένιο, γλυκό και .........μμμμμμμμμμμμμμμμμ μοσχομυριστό, διαλυμένο σε 25 γρ. αποσταγμένο βραστό νερό.
Και προσθέστε στο αμυγδαλέλαιο 50 στ. αιθέριο έλαιο ρωμαϊκό χαμομήλι και 200 στ. αιθέριο έλαιο μανταρίνι.
Το μανταρίνι μετά φυσικά δεν μυρίζει αλλά είναι πολύ καλό για τα παιδιά και τα ευαίσθητα δέρματα. Ετσι και μύριζε κιόλας.... δεν σας λέω τίποτα. Θα το είχα ματσαμπουκίσει το χρυσαφένιο σαπουνάκι. Οπως ήταν και στη φόρμα του κέϊκ, ο έχων φαντασία μπορεί να φαντασιωθεί!!!!!!!!!!!!!!!
 Αριστερά το χαμομηλοκαλεντουλοέγχυμα ομού μετά του ανθονέρου και της καυστικής σόδας (επιζήσαν της καταστροφής) και δεξιά τα βουτυρόλαδά μας λυωμένα και ζεσταμένα σε μπαιν μαρί (bain marie επί το γαλλικότερον, τς,τς,τς... τόση μόρφωσις).

Και τώρα αριστερά ζυγίζεται το χρυσαφένιο και κάτω στο κέντρο του παραστέκει το αμυγδαλέλαιο αγκαλιά κι αγαπημένο μετά των αιθερίων. Δεξιά το γνωστό μας ανθονεροέγχυμα παρακολουθεί αυστηρά να μην γίνουν παρεκτροπές.

Ξεκινάμε τώρα το βροντοχτύπημα των ελαιοβουτύρων και ταχιά ρίχνουμε στη λάσπη και το ανθονεροέγχυμα και συνεχίζουμε όπως έχουμε περιγράψει σε άλλη ανάρτηση. Λίγο με το καλό (κλειστό το ραβδομπλέντερ για απλό ανακάτεμα) λίγο με το άγριο (αναμμένο για εντατική περιποίηση) και ξαναμανά μέχρι να δούμε το ίχνος  (τί στο καλό? Στο CSI είμαστε? ή καλύτερα λόγω tracing θα μπορούσαμε να πούμε στο Without a trace). Καλά, δηλαδή, μην δούμε και πολύ trace γιατί έχουμε και το νερόμελο και το αμυγδαλέλαιο να προσθέσουμε. Μην μας γίνει στόκος και δεν προλάβουμε. Ρίχνουμε και τα πρόσθετα λοιπόν και συνεχίζουμε ν' ανακατευθούν καλά τα υλικά μας. 
Ωπ!Ωπ!Ωπ! Ετοιμάζεται να καραπήξει το γιαούρτι!!!!
Οπότε,  τι κάνει μετά την προσθήκη των προσθέτων η πονηρά πλην όμως τιμία κόρη???? Χεχεχεχεχε.... η συνέχεια επί της οθόνης.
Ασε το ραβδί και πιάσε το μπεγλέρι (sorry τον αβγοδάρτη). Αμ τί νόμισες????
Μμμμμμμμμ! Just perfect!!!!
Και ιδού ............
Ετοιμο το χρυσαφένιο μας!!!

Κατόπιν και εφόσον δεν θα μπει το παιδί στο φούρνο, το τυλίγουμε καλά με μεμβράνη και στη συνέχεια με χοντρή, χεστή, φρουφρουλένια κουβέρτα και το αφήνουμε περί των 48 ωρών σε μέρος που δεν έχει κρύο και ρεύματα. Μη συναχωθεί κιόλας το καμάρι μου γιατί αν αρχίσει τα αψού καταστραφήκαμε.
Αφού λοιπόν , θεωρητικά τηρήσαμε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις ιδού η ανταμοιβή μας :):):)
Πείτε μου τώρα!!!! Εχω άδικο??????? Οχι, πείτε μου!
Απ' έξω εμφάνιση και από μέσα ..... ο ΑΦΡΟΣ!!!!!

Βηλούδο όχι παίξε γέλασε!!!!
Λόγω, λοιπόν, των διαφενομένων του δυνατοτήτων και προοπτικών το έστειλα το παιδί εσωτερικό σε κολλέγιο να μορφωθεί και να ωριμάσει.
Και μετά χρόνον ικανόν, ωρίμασε το χρυσό μου, πέρασε και τα πεχαμετρικά τεστ του και αριστεύσαν (ευτυχώς όχι με 10 αλλά με 7 pH) πήρε τη θέση που του αρμόζει στο μπάνιο και τη ζωή μας.
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε. Αξίζει τον κόπο.
Καλή επιτυχία!!!!!

Και έτσι  η σαπουνοοικογένειά μας μεγαλώνει και μεγαλώνει. Προσεχώς περισσότερες σαπουνοπεριπέτειες και όχι μόνον.......!!!!!!!!!!!!!

STAY TUNED

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε. Μια ωραία οικογένεια θέλει συμμετοχή απ'όλους. Περιμένω σχόλια σας, παρατηρήσεις, κριτικές, προτάσεις..... :):):)


Ακούμε, χαλαρώνουμε και εμπνεόμαστε: Μην τον ρωτάς τον ουρανό
Ανεπανάληπτος Μάνος Χατζηδάκης και ανεπανάληπτη ερμηνεία της Μαίρης Λω!!!!



27 σχόλια :

  1. Σου 'πα ότι αυτό θα το φτιάξω; Δεν σου το 'πα, καλέ;;; Μετά από την μαστίχα. Αμί :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. EYXAPIΣTΩ ΠOΛY MEΣA AΠ'THN KAPΔIA MOY ΓIA THN AΦIEPΩΣH..
    EIMAI KI EΓΩ OMΩΣ MΩPO AKOMH ΣTHN ΣAΠOYNOΠOIIA.
    ΘA MΠEI ΣTO ΠPOΓPAMMA OTAN ΘA XΩ OΛA TA YΛIKA..ΦIΛIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία:Φαίνεται τέλειο το σαπουνακι κι ότι πρέπει για τα παιδιά.Έφτιαξα πρόσφατα με χαμομήλι για τα παιδιά αλλά με λίγο διαφορετικά υλικά τώρα όπως λες και συ το έχω στείλει εσωκλειστο προς ωρίμανση θέλει ακόμα 1 μήνα.Μου άρεσε που το δικό σου είχε ph7.Να φανταστώ ότι κάνει και για καθαρισμό προσώπου τόσο βελούδινο που ειναι ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται Μαρία μου και επειδή είμαι πολύ ανήσυχος τύπος και μ'αρέσουν και τα χουχουλιαστά την επόμενη φορά θα το φτιάξω με την αλλαγή στο λάδι καρύδας και το αμυγδαλέλαιο που πιστεύω ότι θα το κάνει ακόμα πιό βελούδινο!!!! Αν έχεις καμμιά καλή ιδέα για υλικά για ευαίσθητες επιδερμίδες παρακαλώ ενημέρωσέ μας. Δυστυχώς όπως μου είχε πει και η παιδοδερματολόγος που τον είχα πάει πριν μερικά χρόνια "Δεν έχει τίποτα το παιδί, κυρία μου, απλώς είναι αλλεργικό όπως η πλειοψηφία των παδιών στις μέρες μας. Να μην βάζετε μαλακτικό στο πλυντήριο, να φοράει μόνο βαμβακερά, όσο γίνεται πιό απαλό και αγνό αφρόλουτρο κλπκλπ". Εκτός από το μαλακτικό που δεν ήξερα ότι πειράζει όλα τα υπόλοιπα που μου είπε και τα ήξερα και τα έκανα. Σκέψου λοιπόν τί γινεται γύρω μας. Γι'αυτό μου τη γύρισε κι εμένα τόσο ανάποδα ή μάλλον όρθια θα έλεγα και φροντίζω όσο γίνεται ότι καταναλώνουμε στο σπίτι, απορρυπαντικά, σαπούνια, κρέμες και ότι μπορώ και στη διατροφή μας να είναι αγνό και χειροποίητο. Οτι καλή ιδέα υπάρχει είναι ευπρόσδεκτη. Καλή συνέχεια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ πολύ γλυκό φαίνεται αυτό το σαπουνάκι...και απο απαλότητα πρέπει να σκίζει!!! Θέλω πολύ να το φτιάξω!!! Οπως θέλω να φτιάξω και με γάλα καρύδας ή κατσικίσιο και μέλι...Μα με τόσα υλικά και τόσους συνδιασμούς τι να πρωτοφτιάξει κανείς;;;; Deni μου, είναι τρομερό και σε εμφάνιση αυτό το σαπουνάκι σου!! εμένα ο φούρνος λίγο μου τα σκοτώνει σε ομορφιά...οπότε αυτό που λόγω μελιού δεν θα το βάλουμε φούρνο..ελπίζω να βγει έτσι όμορφο και λείο... φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία:Λοιπόν αν σου πω ότι και γΩ κάπως έτσι ξεκίνησα,ο λόγος ήταν τα παιδιά.Διάβασα κάπου ότι και τα ΠΑΙΔΙΚΑ σαμπουάν περιέχουν χημικά και όχι μονο και μου γύρισαν τα άντερα ανάποδα με τους σιχαμενους.Το πρώτο πράγμα που έφτιαξα ήταν η απλή κεραλοιφη και μετά είχαν σειρά τα σαπουνακια που άργησα λίγο η αλήθεια είναι να το πάρω απόφαση.Στον χρόνο πάνω μου εμφάνισε ο γιος μου σπυράκια που μετά γίναν ένα ενιαίο πράγμα ατοπική δερματίτιδα το είπαν και μου είχαν πει τα ίδια πράγματα με σένα.Τώρα όσο αφορά το σαπουνακι που έφτιαξα καταρχήν να πω ότι δεν είμαι τόσο τολμηρή ακόμα όσο εσείς οπότε έφτιαξα ένα που είχα βρει στο διαδυκτιο.Η αλήθεια είναι οτΙ δεν έχω και κάποιο πρόγραμμα να υπολογίσω ταλάδια με την σόδα.Λοιπόν είχα βάλει λαδι καρύδας βούτυρο καριτε,χαμομηλελαιο,ΛΑΔΙ αβοκάντο αυτά.Τώρα απότι ξέρω το λαδι αβοκάντο ειναι ότι πρέπει όταν θέλουμε να φτιάξουμε σαπούνι για παιδιά.Για να μην σε κουράζω εάν θέλεις μπορω να σου βάλω και την ακριβή συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία:αλήθεια τα πειράματα με την οδοντόκρεμα πως πάνε έχουμε εξελίξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή αρχή και καλή επιτυχία σε ότι δοκιμάζεις!
    Δοκίμασα τα σαπούνια της κουμπάρας σου με μεγάλη επιτυχία.Λέω να δοκιμάσω κι αυτό,ελπίζω με τα ίδια αποτελέσματα.Μέλι,πόσα γραμμάρια βάζουμε? Στο τέλος πως μυρίζει το σαπούνι? κάποια σαπούνια που έκανα και δε πρόσθεσα αιθέρια έχουν μεν ωραία υφή κι αφήνουν απαλό το δέρμα θα ήθελα όμως να έχουν και κάποιο ωραίο άρωμα.Αν δε θέλουμε να βάλουμε συνθετικά αρώματα έχεις να προτείνεις κανένα ωραίο συνδυασμό αιθερίων?Και κάτι ακόμη για τα περισσότερα αιθέρια αναφέρετε ότι απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Όταν τα βάζουμε στα σαπούνια υπάρχει κίνδυνος?
    Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγαπητη DENI εισαι σε καμια παραλια!!!Mουτι τα΄ κανα...Σημερα καταφερα να βρω και αιθεριο χαμομηλι OXI το ρωμαϊκο τελος παντων και ειπα να φτιαξω αυτο το γλυκο σαπουνακι που μου αφιερωσε η κυρια < KOYMΠAPA BEBAIΩΣ BEBAIΩΣ >. Δεν μου χει ξανατυχει αυτο σε σαπουνι και ειπα πως πρεπει να δω τι μου αφιερωσες....Tο σουρωμα το νιωσα καλα εβαλα μονο εγχημα χαμομηλι καλεντουλα και 200 γρ λαδι καρυδας 100 αμυγδαλελαιο ολα τελλεια.Tο trace ηρθε γρηγορα αλλα ολα καλα. Λογο ζεστης το βαζω και λιγο στο ψυγειο και γινεται οπως φωτο δικο σου σουπερ!!!!!Xα και μετα το'βγαλα απ'το ψυγειο...Δραμα.Tωρα το'χω ξαναβαλει.TI θα γενει μονο ο Kυριος ξερει...Aν δεν ξαναπαρει μορφη οπως πριν δεν το βγαζω απ'το ψυγειο..AX αυτα...Φιλακια OΠOY KI AN EIΣAI και θελω τις αναρτησης πισω εκτος αν κανεις βελτιωσεις οποτε OK...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρύσα μου καλησπέρα,
    δεν κατάλαβα τί έπαθε το σαπουνάκι σου. Δεν πήζει? τί έχει συμβεί? Να ξέρεις ότι στην αρχή δεν είναι πολύ σφιχτό. Αλλά μετά από 2 μέρες τυλιγμένο στη κουβερτούλα του, είναι πολύ καλό και μπορείς μια χαρά να το κόψεις. Δεν κατάλαβα τί σου έπαθε και το έβαλες στο ψυγείο αλλά μήπως δεν πρέπει? Το μέλι το έβαλες γιατί τώρα είδα ότι δεν είχα γράψει ποσότητα. Είναι 50 γρ. μέλι διαλυμένο σε 25 γρ. νερό. Εξήγησε μου για να καταλάβω. Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου και χαρα σου και η Παναγια κοντα σου καλη μου Deni!Kαι καλημερα καλη εβδομαδα να εχουμε!Tο χαμομηλενιο μου σαπουνι το'χω κανει ..ασε την κουβεντα θα'λεγα.H ζημια εγινε απ'τη στιγμη που το'βαλα στο ψυγειο.Tωρα το εχω κοψει.Eχει στεγνωσει, χτες ειχε υγρασια σαν να < ξερναγε υγρο απο την σοδα > αλλα εχει λευκους κοκκους...Aπ' οτι εχω διαβασει μεχρι τωρα αυτο δεν πρεπει να ειναι καλο.OMΩΣ.Eνας θετικος ανθρωπος σαν κι εμενα BEBAIOΣ BEBAIOΣ και με ΓAIΔOYPINH υπομονη BEBAIOΣ BEBAIIOΣ αχ κλαψ θα περιμενω δυο μηνες να δω TI εχω καμει....Aναθαρρησα λιγο γιατι χτες μες τον πανικο και ψαχνοντας βρηκα καπου κατι λεει που εκαναν οι παλαιοι σαπουνοποιοι.Aκουμπουσαν την γλωσσα τους στο σαπουνι.Aν η αισθηση ηταν μεταλλικη το σαπουνι ηταν κακο.Aυτην την αισθηση ειχα χθες.Σημερα ομως που ειναι μια αλλη μερα και μια αλλη εβδομαδα εχει αλλαξει η γευση αρα... η ελπιδα πεθαινει τελευταια.
    Σ'ευχαριστω πολυ για την αμεση επικοινωνια.Φιλακια και να'σαι καλα ο,τι κι αν κανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλή μέρα όλη μέρα. Ετσι μπράβο Χρύσα μου. Αισιόδοξη και αγωνίστρια!!!!!!!! Αστο λοιπόν να πάρει τον καιρό του το σαπουνάκι κανένα 2μηνο και μετά βλέπουμε. Καμμιά φορά από 'κει που νομίζεις ότι ήρθε η καταστροφή του κόσμου βγαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Περιμένω ενημέρωση για τα αποτελέσματα.
    Να δεις τα καινούρια που θ'ανεβάσω εντός ολίγων ημερών. :) :) :)
    Να περνάς όμορφα και χαμογελαστά!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mε βαλατε στη πριζα KOYMΠAPEΣ!!!!Mε αγωνια περιμενω οδηγιες προς ολους τους ναυτιλομενους......Tο μηλον της εριδος ή συνταγη για οδοντοκρεμα δεεν θαα ξαναματαδουμε?Λεω............Φιλια ........Λεω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. αχ!τι ομορφο που φαινεται!!! με εχετε πριζωσει κ εμενα κ θελω να ξεκινησω να φτιαχνω σαπουνακια!την φοβαμαι λιγο την σοδα αλλα λεω να το επιχειρησω τελικα.ειχα κανει παλιοτερα με την μεθοδο melt & pour κ τωρα θελω να πεσω στα βαθια!!!ηθελα να σε ρωτησω για τα σκευη που χρεισιμοποιεις,τα εχεις μονο γι'αυτη την δουλεια;ακομα κ το ραβδομπλεντερ;αν το πλυνω παρα πολυ καλα θα μπορω μετα να το ξαναχρησιμοποιησω στις σουπες μου;μην παθουμε κ τιποτα! Δημητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δήμητρα καλημέρα. Να μην τη φοβάσαι τη σόδα. Θέλει μόνο προσοχή. Με προσοχή και σεβασμό στα προϊόντα όλα γίνονται μιά χαρά. Να προσέχεις οπωσδήποτε να φοράς γάντια χοντρά, όχι μιάς χρήσεως, ποδιά και μακριά μανίκια να μην είναι εκτεθειμένα τα χέρια σου. Πολλοί φοράνε και γυαλιά αλλά αν ανακατέυεις προσεκτικά και δεν βάλεις το κεφάλι σου μέσα στο πυρέξ δεν έχεις πρόβλημα. Προσοχή το καλοκαίρι να αερίζεται καλά το δωμάτιο και να μην εισπνέεις πάνω από το μπολ όταν ανακατεύεις. Τα σκεύη τα έχουμε μόνο γιαυτό και τα φυλάμε ξεχωριστά για να μην μπερδευτούμε. Το ραβδομπλέντερ θα το έχεις μόνο για τα σαπούνια και αυτό. Δεν χρειάζεσαι κανένα "του πανακρίβου", θα βρεις και με 20 - 25 ευρώ μια χαρά. Να σου πω ότι στην αρχή μου φαινόταν τεράστια διαδικασία και δεν ήθελα ν'ασχοληθώ. Είναι να μην ξεκινήσεις όμως. Είναι μεγάλος έρωτας. Κάντο και θα με θυμηθείς. Εγώ έστρωσα το δέρμα του παιδιού με τα σαπούνια μου. Και το μελένιο είναι καταπληκτικό αλλά και το Καστίλλης που έφτιαξα με μούργα δεν παίζεται. Αξίζει τον κόπο. Εχω κι άλλες συνταγές να βάλω αλλά δεν προλαβαίνω. Μέσα στον Αύγουστο ή από Σεπτέμβρη ετοιμαστείτε. Ξεκίνα και εύχομαι καλή επιτυχία. Να μας ενημερώσεις για τις προσπάθειες σου. :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. σ'ευχαριστω παρα πολυ για την απαντηση σου!δεν την περιμενα τοσο γρηγορα!εισαι καταπληκτικη!θα παω να παρω ενα λοιπον κ θα ξεκινησω!λεω το πρωτο μου να ειναι το καστιλλης(αυτο δεν ειναι του ελαιολαδου;) επειδη ειναι το πιο απλο σαν συνταγη.ελπιζω να τα καταφερω κ να μην απογοητευθω σε περιπτωση αποτυχιας μου.θα σε ενημερωσω οπως κ να εχει :) Δημητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κάνε το Καστίλλης με μούργα ελαιολάδου και θα με θυμηθείς. Τέλειο. Να μην απογοητευτείς. Γιατί να αποτύχεις???? Μια χαρά θα τα πας. Καλή επιτυχία!!!! :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kαλημερα DENI ! O καιρος περασε τα φυλλα πεφτουν τα σαπουνια ωριμαζουν!!!!
    Xτες το μεσημερι μετα τα τεστ κτλ επλυνα το προσωπο μου με το χαμομηλενιο σαπουνακι που εφτιαξα.
    Oλο το απογευμα κατσιασα τα μουτρα μου να τα πιανω να τα ματαπιανω...
    Φουλ ενυδατωση και μαλακο δερμα .
    Tο μονο που μ'ανησυχει δεν εχει αρωμα.
    Eχω βρει τον τροπο, χωρις να ξερω ΠΩΣ και κανω σαπουνια που δεν μυριζουν ποτε ο,τι προσθετο κι αν βαζω μεσα ελαια, βοτανα,NADA.
    Aν ξερεις τι κανω λαθως πες το μου θα σκασω.
    Δεν εχω απογοητευτει.
    Δεν πηγε για πεταμα θα το χαρει το τζιτζικι μου..
    Eιναι ακριβως αυτο που λες για παιδια...
    Σ'ευχαριστω ΠAPA ΠOΛY !Nα'σαι καλα ΠANTA και να προσεχεις ΠPΩTA τον εαυτο σου και μετα ολους τους αλλους.Σε φιλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. καλησπερα!!! το εφτιαξα τελικα το σαπουνακι μου!ετρεξα για ραβδομπλεντερ την ιδια μερα που μου απαντησες!!! :) ενα απλο ελαιολαδου για αρχη... ηθελα ομως να σε ρωτησω για το ph του. το εχω αφησει να ωριμασει ενα μηνα κ ειναι στο 9 σε ολα τα τεστ απο την αρχη ως σημερα.μπορω να το χρησιμοποιησω ή ειναι κακο;οσο το αφηνω να ωριμαζει θα πεσει το ph ή αδικα περιμενω;Δημητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δήμητρα μου καλημέρα :)
    Κατ'αρχήν καλωσόρισες στο club των σαπουνομαγειρισών :). Εύχομαι καλές συνέχειες στα σαπουνομεζεδάκια σου. Λοιπόν, συνήθως το Ph στα σπιτικά σαπούνια είναι μεταξύ 8 - 10, εκτός αν προσθέσεις διάφορες ουσίες που σου ρίχνουν το Ph. Αν τα κρατήσεις φυσικά, θα δεις μέχρι 7. Δεν ξέρω αν στο Καστίλλης που έφτιαξες ακολούθησες την κρύα μέθοδο ή την μέθοδο του φούρνου αλλά και με 9 μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Τώρα αν έχετε κάποιο πρόβλημα και ευαισθησία με το δέρμα θα ήταν καλό να περιμένεις να πέσει λίγο ακόμα αν και δεν πιστεύω να σου κάνει πρόβλημα. Το συγκεκριμένο σαπούνι χρειάζεται περισσότερο χρόνο από τα υπόλοιπα να ωριμάσει. Με την κρύα μέθοδο θέλει τουλάχιστον 6 με 8 εβδομάδες για να δείξει το μεγαλείο του. Με την μέθοδο του φούρνου εγώ το χρησιμοποιώ σε 1- 2 εβδομάδες. Προχθές που έφτιαξα νέα φουρνιά, είχε Ph 7,την δεύτερη μέρα και επειδή πάντα χρησιμοποιώ ένα κομμάτι για να τσεκάρω, πλύθηκα μ'αυτό και ήταν απλά υπέροχο. Το Καστίλλης είναι ένα λατρεμένο σαπούνι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άφοβα και σε μωρά οπότε καταλαβαίνεις. Από προσωπική εμπειρία και μόνον, έχω δει ότι όσο μένει ένα σαπούνι τόσο πιό καλό γίνεται και επειδή έχω κάνει μετρήσεις σε διάφορα στάδια, βλέπω ότι πέφτει και το Ph. Δεν ξέρω ποιά συνταγή ακολούθησες (αν θες μου τη στέλνεις για να δω τα ποσοστά των υλικών) αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να ανησυχείς. Λογικά θα πέσει κι άλλο το Ph αλλά μπορείς να κάνεις ήδη μια δοκιμή να δεις πώς το αισθάνεσαι στο δέρμα σου. Δεν πρόκειται να σε βλάψει. Περιμένω νέα σου. Καλές συνέχειες και καλές επιτυχίες. :>)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρύσα μου γλυκειά καλημέρα :)
    Συγγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Οντως αλλάξαμε εποχές και τα φύλλα πέφτουν. Ωριμάζουν κι αυτά μαζί με τα σαπούνια μας :) Ερχομαι για την μυρωδιά του σαπουνιού σου να σου πω ότι δεν πρέπει ν'ανησυχείς. Τα σαπουνάκια μας με τα αιθέρια δεν μυρίζουν όπως αυτά με τα συνθετικά αρώματα. Το συγκεκριμένο που έχει δε αιθέριο μανταρίνι μην περιμένεις να μοσχομυρίσει ο τόπος. Τα εσπεριδοειδή γενικά δεν μυρίζουν στο σαπούνι. Οταν πλένεσαι μόνο έχει μία γλυκειά ανεπαίσθητη μυρωδιά. Αν θέλεις να μοσχομυρίζει ο τόπος βάλε ειδικά αρώματα για σαπούνι.Μόνο πρόσεξε να είναι καλής ποιότητας. Κι εγώ τώρα είμναι στην έρευνα. Μόλις ολοκληρώσω τον έλεγχο θα σε ενημερώσω, αν θέλεις, από πού μπορείς να προμηθευτείς καλά αρώματα. Κατά τα άλλα το ζητούμενο, το οποίο και πέτυχες, είναι να έχουμε αγνά σαπούνια που δεν θα μας δημιουργούν προβλήματα και αλλεργίες και να χαιρόμαστε το μεταξένιο δερματάκι μας :). Καλές επιτυχίες και ετοιμάσου να φτιάξεις και κανένα άλλο. Κατ'αρχήν ανασκουμπώσου για το Καστίλλης, το οποίο είναι και εύκολο και Α-Ν-Ε-Π-Α-Ν-Α-Λ-Η-Π-Τ-Ο. Και, όπως θα δεις εντός των ημερών σε ανάρτηση που (ελπίζω να μ'αξιώσει επιτέλους ο Μεγαλοδύναμος) θα κάνω, Χ-Ρ-Η-Σ-Ι-Μ-Ο-Τ-Α-Τ-Ο !!!!!!! Πολλά φθινοπωρηλιόλουστα φιλάκια :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. σε ευχαριστω,για αλλη μια φορα,για την γρηγορη απαντηση σου!!!
    το σαπουνακι το εκανα με την κρυα μεθοδο με 5% υπερλιπανση(500γρ. ελαιολαδο,165γρ. νερο,63γρ. σοδα). οταν το χρησιμοποιω δεν κανει ιδιαιτερα αφρο κ ειναι αρκετα λιπαρο. μαλλον το παρακανα με το 5% αλλα φοβηθηκα μην μου μεινουν υπολειμματα σοδας κ εβαλα παραπανω λαδακι να ειμαι σιγουρη! σαν αισθηση στο δερμα ειναι καλουτσικο,το αφηνει απαλο κ δεν εχεις την αισθηση οτι τραβαει κ ξηραινει οπως τα κοινα σαπουνια.εχει 4 εβδομαδες κ κατι που ωριμαζει...θα το αφησω αλλες δυο καλου κακου!!!
    για την μεθοδο του φουρνου δεν ηξερα τι ποσοστο/γρ. νερου να βαλω :-? κ ετσι τωρα περιμενω:)
    για την συνταγη χρησιμοποιησα το Lye Calculator απο http://www.brambleberry.com/Pages/Lye-Calculator.aspx
    σ'ευχαριστω κ παλι!!!φιλια!!!! Δημητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Kαλημερα και καλη βδομαδα να'χουμε.Eιμαι η Xρυσα H ΓOYPOYNA.Συγγνωμη δεν ειδα την απαντηση σου
    DENI μας..Eγω μπηκα για να πω κατι ακομη για αυτο το σαπουνι το μελενιο και χαμομηλενιο.Oτι δεν ειναι απλα καλο ειναι ΠAPA ΠOΛY KAΛO μαλακτικο KAI για τα μαλλια!!H κορη μου εχει πια αυτα τα μαλλακια που μονο τα αγγελουδια εχουν κι ας ειναι διαβολακος!!!!!Tα δικα μου μαλλια που εχουν κι αυτα τα ψυχολογικα τους εγιναν παλι μαλλια αφου περασαμε απο το σταδιο της σκουπας.
    Eιναι σαν να βαζεις μασκα στην κεφαλη σου καθε μερα.Σ'ευχαριστω για αλλη μια φορα.
    AΛΛO τωρα.Aπο τον AYΓOYΣTO MHNA θα'ταν κατακαλοκαιρο θαρω περιμενω και ξανα περιμενω
    και ξαναλεω εχεις υπομονη και ξανα τα ιδια και περιμενω και ψυχραιμια λεω εισαι και απο TO νησι της
    υπομονης αλλα πια θα ΣKAΣΩ αν δεν το πω.ΠEPIMENΩ ΣAN TPEΛH αναρτηση για το KAΣTIΛΛHΣ και μονο αλλα ΔEN μιλω!!!!!
    Tι να πω η αχαρη γυναικα που εχω την φωτο με τις κουμπαρες να τρεχουν σαν τρελες γυρω γυρω
    κι εμενα απο πισω να λεω < να προσεχεις τον εαυτο σου >.
    Tο ακουσα το ΠOTE? που μου' πατε και οι δυο σας.
    Aλλο τωρα.....
    Oμως η ζωη μ'εμαθε πως ΠPEΠEI να'χουμε τον νου μας.
    Σας αγαπω και τις δυο, στο μυαλο μου ειστε μια μοναδα.
    Mου ανοιξατε ενα παραθυρο δημιουργικοτητας απ'το πουθενα.
    Nα' στε παντα μα ΠANTA καλα...ΦIΛIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Aναφερω απλα οτι το σαπουνι το χαμομηλομελενιο λιωμενο σε βαμμα τσουκνιδας χαμομηλιου ειναι απλα ΠAPA πολυ καλο.Eυχαριστω και παλι για την αφιερωση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ωραίες οι συνταγές σας για σαπούνια. Έχω ξετρελαθεί :D

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα παρακάτω υλικά;

    Ελαιόλαδο και λάδι καρύδας για το ελαιώδες μείγμα.
    Σόδα με έγχυμα χαμομηλιού για το υγρό μείγμα.

    Και στη συνέχεια αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και λάδι χαμομηλιού. Γενικά όπως καταλάβατε αγαπώ το χαμομήλι!
    Και λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής για πιο ωραίο χρώμα ίσως;;

    Επίσης, μια άλλη συνταγή που σκέφτομαι είναι γάλα-μέλι-κανέλα. Τι γάλα όμως; Του εμπορίου που πίνουμε κάνει ή πρέπει να πάρω φρέσκο; Γιατί στας Αθήνας, κομματάκι δύσκολο.

    Για πείτε μου τη γνώμη σας και γι' αυτή τη συνταγή.

    Ελαιόλαδο και λάδι καρύδας για ελαιώδη φάση.
    Γάλα με σόδα στην υγρή φάση και νομίζω πως πρέπει να το έχω σε πάγο για να μη μου καεί το γάλα αν θυμάμαι καλά!

    Και στην τελική φάση, αμυγδαλέλαιο για ενυδάτωση, μέλι και μπόλικη κανέλα για να φαίνονται όμορφα οι κόκκοι της μέσα στο σαπουνάκι και να μοσχοβολάει. Με τι αιθέριο έλαιο να το συνδυάσω όλο αυτό το αριστούργημα; Κανέλα; Και λίγο άρωμα βανίλιας ίσως για να θυμίζει και λίγο ότι περιέχει γάλα;;

    Περιμένω απάντηση. Ευχαριστώωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητή mad00lini καλησπέρα! Συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά όπως σου είπα είμαι αυτό το διάστημα στην Αμερική και δεν ελέγχω κάθε μέρα τα μηνύματά μου! Δεν ξέρω αν έχω καταλάβει καλά τις ερωτήσεις σου. Θα προσπαθήσω να απαντήσω και όπου χρειάζεται διευκρίνηση μου λες.
    1) Αν κατάλαβα καλά δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις καστορέλαιο και βούτυρο καριτέ αλλά μόνο ελαιόλαδο και λάδι καρύδας .... σωστά?????? Φυσικά και μπορείς.... θα γίνει σαν Καστίλης με προσθήκη ελαίου καρύδας. Το καστορέλαιο βέβαια δίνει ωραίο κρεμώδη αφρό ενώ το λάδι καρύδας πιο πολύ φουσκαλίτσες..... Επίσης, το καστορέλαιο κάνει πολύ καλό στο δέρμα και στα μαλλιά. Αλλά αν δεν θέλεις να το βάλεις δεν πειράζει. Θα σε συμβούλευα το ποσοστό του ελαίου καρύδας να είναι χαμηλό, δηλ. να μην ξεπερνάει το 15%, άντε μέχρι 20% αν αγαπάς πολύ την καρύδα. (εγώ βάζω πια γύρω στο 10% max. 15%). Είναι πολύ πιο απαλό για το δέρμα. Περισσότερη καρύδα θα κάνει το σαπούνι πιο σκληρό αλλά για αρκετά δέρματα μπορεί να μην είναι πολύ καλά ανεκτό. Το συγκεκριμένο σαπούνι έχει κι άλλα λάδια και βούτυρα που βοηθάνε να είναι το ποσοστό της καρύδας πολύ καλά ανεκτό στο δέρμα. Το λάδι χαμομηλιού που έγραψες εννοείς στα πρόσθετα????? Αν, ναι, φυσικά και μπορείς να το κάνεις αλλά θα σου δώσω μια άλλη ιδέα αφού αγαπάς το χαμομήλι τόσο πολύ. Μπορείς να εγχύσεις χαμομήλι στο ελαιόλαδο και να έχεις όλη την ποσότητα του ελαιολάδου σαν χαμομηλέλαιο. Στα πρόσθετα μπορείς να βάλεις αβοκάντο ή αμυγδαλέλαιο ή σησαμέλαιο ή ρυζέλαιο που είναι εξαιρετικά για το δέρμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Οσον αφορά το αιθέριο του χαμομηλιού, είναι πολύ ακριβό και μάλλον θα το βρεις διαλυμένο οπότε να προσέχεις γιατί θα σου επιταχύνει το τρέϊς και θα τρέχεις...... Δεν το έχω δοκιμάσει σε σαπούνια λόγω της τιμής του αλλά να ξέρεις ότι όλα τα διαλυμένα αιθέρια επηρεάζουν το τρέϊς οπότε καλύτερα κάνε μια μικρή ποσότητα αν θέλεις να το δοκιμάσεις οπωσδήποτε ή βάλε άρωμα χαμομήλι. Επίσης, θα μπορούσες να βάλεις αιθέριο τεϊόδεντρου και έτσι το σαπούνι θα είναι εξαιρετικό και για πρόσωπο (και για ακνεϊκά - λιπαρά δέρματα) αλλά και για την "ευαίσθητη περιοχή". Υδατική φάση με δυνατό έγχυμα χαμομηλιού είναι πολύ καλό και θα εντείνει την μυρωδιά του χαμομηλιού που τόσο αγαπάς. Οσο για το χρώμα θα μπορούσες να βάλεις ζαχαροπλαστικής ή τα ειδικά χρώματα για σαπούνι αλλά στα σαπούνια ψυχρής μεθόδου μην περιμένεις τίποτα θαύματα στα χρώματα και στις μυρωδιές. Αν τώρα θέλεις να κάνεις τσαχπινιά με 2 αποχρώσεις βάλε ή ακόμα καλύτερα θα σου πρότεινα να βάλεις κουρκουμά που θα δώσει και ιδιότητες εκτός από χρώμα και είναι απόλυτα φυσικό χρωστικό.
    2) Για την δεύτερη συνταγή με το γάλα θα σου πρότεινα να βάλεις κατσικίσιο από το σούπερ μάρκετ, αυτό που πίνουμε, και να το κάνεις παγάκια για να μην σου καεί από την σόδα. Κυκλοφορεί και σε σκόνη που το διαλύεις σε νερό απ'ό,τι ξέρω. Θα πρότεινα να λυώσεις τη σόδα σε λίγο νερό πρώτα και μετά να προσθέσεις τα παγάκια γάλακτος και φυσικά το μπολ που θα χρησιμοποιείς να είναι σε παγωμένο νερό (πάντα βάζω κρύο νερό από τη βρύση και μπουκαλάκια πάγου ή παγοκύστες). Δεν έχω χρησιμοποιήσει γάλα ζωϊκό σε σαπούνια μόνο γάλα αμυγδάλου και γάλα καρύδας. Για την κανέλλα θα σου έλεγα να μην βάλεις μεγάλη ποσότητα γιατί αφενός; θα σου κάνει το σαπούνι πολύ τραχύ, δηλ. θα γίνει σαπούνι για scrub αλλά έχω και την εντύπωση ότι ερεθίζει το δέρμα. Είχα χρησιμοποιήσει σ'ένα σαπούνι με χυμό μήλου γιατί κι εγώ την αγαπώ πολύ την κανέλλα και τελικά δεν το χρησιμοποιήσα γιατί μου έκανε πολύ τραχύ το δέρμα. Οσο για το αιθέριο κανέλλας, κι αυτό σε μικρή ποσότητα γιατί είναι από τα πολύ ερεθιστικά αιθέρια. Υπάρχουν πολύ ωραίες μυρωδιές (αρώματα) μελιού ή βανίλιας ή μέλι - γάλα. Αν είσαι Αθήνα θα σου πρότεινα να χρησιμοποιείς αρώματα από τον Πλάτωνα. Ισως είναι λίγο πιο ακριβά αλλά είναι δοκιμασμένα. Τα χρησιμοποιώ και στα καλλυντικά μου γιατί παρόλο που είναι συνθετικά, είναι εξαιρετικής ποιότητας, αντιαλλεργικά και έχει φανταστικές μυρωδιές. Εχω δοκιμάσει κι από άλλους αλλά έχω καταλήξει εκεί. Επίσης, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το τρέϊς. Αν πάλι δεν είσαι Αθήνα μπορείς να παραγγείλεις από το σάΪτ τους και να στα στείλουν. Είναι πολύ εξυπηρετικοί σε ό,τι απορίες έχεις και αν χρειαστεί μπορείς να ζητήσεις να μιλήσεις με τον χημικό τους.
    Ελπίζω να κάλυψα όλα τα θέματα. :) :) :) Αν πάλι, κάτι άλλο χρειαστείς, εδώ είμαστε !!!!!!! Μπορεί να μην βλέπω κάθε μέρα τα μηνύματά μου μέχρι να γυρίσω αλλά σίγουρα θα τα δω με μια καθυστέρηση 3-4 ημερών το πολύ. Στην αρχή καθυστερούσα περισσότερο μέχρι να τακτοποιήσω τους μετατροπείς ρεύαμτος κλπ αλλά τώρα τα βλέπω τουλάχιστον μέρα πάρα μέρα.
    Εύχομαι καλή επιτυχία και θα χαρώ να μ'ενημερώσεις για τ'αποτελέσματα!!! :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή